Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να τροφοδοτήσουν με όπλα την Ουκρανία, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα απαντήσει δια της διπλωματίας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ.

«Εάν στείλουν όπλα, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης, θα μεγαλώσει», δήλωσε ο Νικολάι Πατρούσεφ σύμφωνα με το πρακτορείο εισήσεων TASS.

«Οχι, νομίζω ότι θα ενεργήσουμε με διπλωματικά μέσα», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ενέργειες αντιμέτρων εκ μέρους της Ρωσίας.

Τα σχέδια της Δύσης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και για την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Ρωσία είναι μία χώρα που πραγματικά ενδιαφέρεται για την επίλυση της κρίσης αυτής. Ολα τα άλλα σχέδια για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων, την απομόνωση, την αποστολή όπλων κλπ- όλα είναι βήματα που δυστυχώς, αντίθετα έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ρωσικά γυμνάσια

Περίπου 2.000 ρωσικά αναγνωριστικά στρατεύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και περί τα 600 σύμφωνα με το RIA, ξεκίνησαν γυμνάσια στην Κριμαία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο κορυφής για την ουκρανική κρίση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ κι ενώ επί του πεδίου επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική εθνοφρουρά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας που επικαλείται το Interfax.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «κοντά στην Μαριούπολη, μονάδες της εθνοφρουράς έσπασαν την άμυνα του εχθρού και προχώρησαν σε επίθεση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ο Ανατόλι Στέλμαχ, ανακοίνωσε τηλεοπτικώς ότι «στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 10 και 11 Φεβρουαρίου σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων του εχθρού επί ουκρανικών θέσεων».

Ένας άλλος εκπρόσωπος είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από τους φιλορώσους αυτονομιστές σε 87 διαφορετικές περιπτώσεις από χθες Δευτέρα και ότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές στα περίχωρα της πόλης Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ.

Αναφορικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, το RIA επικαλείται τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας σύμφωνα με τον οποίο ναυτικές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικά γυμνάσια στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσήρτησε τον Μάρτιο.

Το Interfax, που κάνει λόγο για 2.000 ρώσους στρατιώτες, επικαλείται αξιωματούχο της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, τμήματα της οποίας βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οποίο τα γυμνάσια θα διαρκέσουν ένα μήνα.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθούν στο Μινσκ σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.