Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ των επικοινωνιών της καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελας Μέρκελ, «έπληξαν την εικόνα» που είχαν οι Γερμανοί για την αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με τη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει προσπαθήσει σκληρά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Γερμανίας και άλλων παγκόσμιων εταίρων μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Μεταξύ άλλων, ο Σνόουντεν είχε αποκαλύψει ότι η NSA υπέκλεπτε τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ από το 2010.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έβλαψαν την εικόνα της κυβέρνησής μας και τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας μας», δήλωσε ο Ομπάμα και συνέχισε, λέγοντας ότι επανεξετάζει αυτού του είδους τις πολιτικές με σκοπό να προωθήσει περισσότερη διαφάνεια.

Η Μέρκελ δεν επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ασκήσει κριτική για το θέμα και αντ’ αυτού επαίνεσε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για το συντονισμό τους με τις αντίστοιχες γερμανικές στον αγώνα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών.

«Τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζουν να μας παρέχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες και δεν θέλουμε να σταματήσει αυτό», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.