Ανοιγμα στη Ρωσία για τις έρευνες υδρογοναθράκων φέρεται να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νοβόστι.

Σε τηλεγράφημά του υποστηρίζει ότι σε συνάντηση που είχαν προ ημερών στην Αθήνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρίας OAO Rosgeologia Ρομάν Πάντοφ, παρουσία του επικεφαλής της Copelouzos Group Δ. Κοπελούζου και του εμπορικού ακολούθου της χώρας, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Η ρωσική εταιρεία εμφανίζεται πρόθυμη να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε περιοχές που έχουν ερευνηθεί από το 2013, για τις οποίες όπως γράφει το πρακτορείο χρησιμοποιήθηκαν δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή «επιφανειακά», χωρίς αυτά να διαθέτουν μεγάλη αξιοπιστία, και με χαμηλότερης σημασίας αποτελεσματικότητα.

Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση που ανήρτησε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της για «ελληνο-ρωσική συνεργασία τόσο σε επίπεδο κρατικών όσο και ιδιωτικών εταιρειών», ενώ μιλά και για απόφαση «σύστασης κοινής ελληνορωσικής ομάδας εργασίας που θα συντονίζει τη συνεργασία των δύο πλευρών».

Επιπλέον σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα, ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε στη ρωσική εταιρεία να συνεργαστεί με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που παρ’ ότι είναι παραγωγική εταιρεία, ασχολείται και με την έρευνα, καθώς και με το ΙΓΜΕ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή σε κάθε δυνατότητα που μπορεί να προκύψει προς όφελος της χώρας. “Γίνονται πολλές συναντήσεις και εξετάζουμε πολλές προτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Και κατασκευή μονάδων γεωθερμίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας OAO Rosgeologia, την οποία αναμεταδίδει το ΡΙΑ Νοβόστι, «εκεί όπου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι σε ζητήματα εμπλουτισμού της ορυκτής-πλουτοπαραγωγικής βάσης του κράτους και ενεργοποίησης των γεωλογικών ερευνών με σκοπό την ανάδειξη νέων πηγών ορυκτού πλούτου.

Βάρος θα δοθεί και στην αναζήτηση θερμικών πηγών υπογείων υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περαιτέρω κατασκευή μονάδων γεωθερμικής ενέργειας στο έδαφος της χώρας, τη διεξαγωγή δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πέλαγος».

Εκτός δηλαδή από συνεργασία για έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η ρωσική εταιρεία προτείνει στην ελληνική πλευρά και την «κατασκευή στην χώρα μας γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με βάση του τύπου της Καμτσάτκα».

Κατά το ρωσικό πρακτορείο και τις πηγές του, ο Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση παραχώρησης για περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων σε 20 σημεία, στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Π. Λαφαζάνης ενδιαφέρθηκε για τον λόγο για τον οποίον οι ρωσικές εταιρείες δεν έχουν μέχρι τώρα εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες, για να εισπράξει την απάντηση ότι η ρωσική εταιρεία θα εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής στην προσεχή δημοπρασία.