Ο αποπληθωρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων το 2014, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανάπτυξης. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg ήταν πεπεισμένοι ότι το 2015 θα ήταν το πρώτο έτος μετά το 2008 κατά το οποίο καμία χώρα δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αποπληθωρισμού. Εκαναν όμως λάθος.

Τις προβλέψεις αυτές ακολούθησε ακόμη ένας μήνας υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, οι ανακοινώσεις για την πορεία των τιμών στην ευρωζώνη δεν ήταν θετικές, ενώ στην Ελλάδα ανέλαβε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, πλέον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος πρόβλημα αποπληθωρισμού σύμφωνα με τις τριμηνιαίες και ετήσιες προβλέψεις οικονομολόγων. Για αρκετές από τις χώρες αυτές –τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία –ο αποπληθωρισμός είναι πραγματικότητα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Κίνδυνο αποτελεί ο αποπληθωρισμός και για την Ιταλία και την Ελβετία. Το Βέλγιο, η Εσθονία και η Γερμανία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληθωρισμού σε τριμηνιαία ή σε ετήσια βάση. Για άλλες χώρες ο αποπληθωρισμός αποτελεί μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις λοιπές, αλλά η απειλή παραμένει υπαρκτή. Στην Ιταλία και σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσουν από 0,1% έως 0,2% το πρώτο φετινό τρίμηνο, αλλά να ενισχυθούν προς τα τέλη του έτους.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού αναμένεται ότι θα βρεθεί επίσης η Ελβετία, ξεπερνώντας πιθανώς ακόμη και τη Βουλγαρία ως τη χώρα με τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό παγκοσμίως. Οι αυξήσεις στις τιμές στην Ελβετία είχαν μηδενιστεί από το 2014 αφού ο πληθωρισμός στη χώρα έτρεχε με μόλις 0,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Επειτα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εξέπληξε όλο τον πλανήτη καταργώντας το άνω όριο διακύμανσης στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Με αυτό το αποπληθωριστικό σοκ οι τιμές στη χώρα αναμένεται τώρα να μειωθούν έως 1,5% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank και της Rabobank. Από τον αποπληθωρισμό μπορεί να κινδυνεύσουν επίσης ακόμη και οι ΗΠΑ. Η Merrill Lynch προβλέπει για φέτος μέση μείωση 0,5% στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας πάντως προβλέπουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορέσουν να νικήσουν τον αποπληθωρισμό.

© Bloomberg News