Στο Κίεβο την Πέμπτη και στη Μόσχα την Παρασκευή μεταβαίνουν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με σκοπό να ξεκινήσουν με τους ομόλογους τους συζητήσεις για μία νέα ειρηνευτική πρόταση.

«Μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσαμε να πάρουμε μία νέα πρωτοβουλία», δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γάλλος πρόεδρος. «Θα κάνουμε μία νέα πρόταση επίλυσης της διαμάχης, η οποία θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Στο Κίεβο βρίσκεται και βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσει ενδεχόμενες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, τις οποίες ζητεί εδώ και μήνες η φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κέρι προτίθεται να προσφέρει επιπλέον 16,4 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. Η επίσκεψη του Κέρι πραγματοποιείται εν μέσω εκκλήσεων προς την Ουάσινγκτον να αρχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία ώστε η κυβέρνησή της να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από τους Ρώσους αυτονομιστές που προωθούνται στις ανατολικές περιοχές.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, λεπτομέρειες ενός σχεδίου ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στη ανατολική Ευρώπηαναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη το NATO, αντιδρώντας στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει στείλει όπλα, κεφάλαια και στρατεύματα στην περιοχή για να βοηθήσει την προέλαση των ανταρτών. Οπως δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η Συμμαχία απαντά «στις επιθετικές κινήσεις τις οποίες έχουμε δει από πλευράς Ρωσίας, με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την προσάρτηση της Κριμαίας». «Τονίζω ότι όταν βλέπουμε ότι ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε.

Μια νέα δύναμη, «αιχμή του δόρατος» 5.000 ανδρών, με δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται ότι είναι η λύση που προκρίνεται.Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ανακοινώσει ακόμη τα σχέδιά του για ένα δίκτυο μικρών επιχειρησιακών κέντρων με έδρες σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει μέχρι στιγμής τη σαφέστερη ένδειξη πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι σκέφτεται τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, στην οποία συγκαταλέγεται και η πώληση φονικών όπλων. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ παρείχαν «μη φονική» στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.