Κλιμάκια της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) συνεχίζουν τις αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Από την Κυριακή έως και σήμερα παραμένουν κλιμάκια επιστημόνων από την περιφερειακή μονάδα Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) σε περιοχές της Άρτας, Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, όπου επλήγησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, συνεχίζοντας τις αυτοψίες, την καταγραφή και την ανάλυση των καταστροφών που σημειώθηκαν, ενώ συνεχής είναι η επικοινωνία με τις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το ΙΓΜΕΜ, στόχος του οποίου αποτελεί η πρόληψη περαιτέρω κατολισθητικών φαινομένων, στην περιοχή Δωδώνης, τα περισσότερα κατολισθητικά φαινόμενα αφορούν το οδικό δίκτυο και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου γίνεται προσωρινή αποκατάστασή του.

Όπως έγινε γνωστό, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη των Ιωαννίνων έπληξαν περιοχές ίδιες με αυτές του 2010. Η αποστράγγιση γίνεται κυρίως από την τάφρο Λαψίστας μέσω φυσικής απορροής προς τον ποταμό Καλαμά, καθώς και από το σύστημα καταβοθρών οι οποίες βρίσκονται περιφερειακά της πόλης.

Μάλιστα, το ΙΓΜΕΜ συνεχίζει να προτείνει τη διατήρηση της παροχετευτικής ικανότητας των καταβοθρών με την κατάλληλη διαμόρφωση και καθαρισμό της περιβάλλουσας περιοχής.

Άλλο κλιμάκιο επιστημόνων δραστηριοποιείται σε περιοχές της Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς οικισμούς, σε μερικούς από τους οποίους η επικοινωνία γίνεται μόνο με ασυρμάτους, λόγω αποκλεισμού τους λόγω χιονοπτώσεων και κατολισθήσεων.

Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκαν τα ακραία φαινόμενα, προτεραιότητα δόθηκε στο Κρίκελο όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους, ωστόσο τεχνικοί γεωλόγοι του ΙΓΜΕΜ σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν την σταδιακή επαναφορά τους.

Από τις έως τώρα αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων του ΙΓΜΕΜ προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατολισθήσεων προέκυψε από επαναδραστηριοποίηση παλαιότερων φαινόμενων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Βασίλης Έξαρχος, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κ. Έξαρχος τόνισε ότι άμεση θα είναι και η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

«Μέχρι στιγμής, στην περιοχή της Άρτας όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν καταμετρηθεί 600 απώλειες ζώων. Πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς τα κλιμάκια του Οργανισμού θα έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν μονάδες στις οποίες τώρα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης» είπε.

Σε ό,τι αφορά στη φυτική παραγωγή, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τον παγετό που είχε προηγουμένως πλήξει τις περιοχές και στη συνέχεια, να προσμετρηθούν και οι ζημιές από τις πλημμύρες.

Πλην των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, καταστροφές διαπιστώνονται στον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου, άμεσα θα αποσταλούν προς έγκριση στην ΕΕ δύο φάκελοι, εκ των οποίων ο ένας θα αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και ο δεύτερος στη φυτική παραγωγή.