Μικρή υποχώρηση σημείωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης το ευρώ μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται πλέον ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, δίνοντας ένα χτύπημα στην Αθήνα η οποία επιδιώκει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το ευρώ, που υποχωρούσε από νωρίς έναντι του δολαρίου, διεύρυνε τις απώλειες μετά την απόφαση της ΕΚΤ, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται 1% χαμηλότερα στα 1,1364 δολάρια.

Η υποχώρηση αυτή σημειώθηκε μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ –που εξέπληξε τις αγορές- να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επιβάλει εκ νέου τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα ελληνικά ομόλογα. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί αλλά μέσω του μηχανισμού ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει κράτη μέλη όπως η Ελλάδα.

«Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί προληπτική κίνηση, ωστόσο είναι σημαντική», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοτσίνος της CitiFX, βραχίονα της Citigroup για την αγορά συναλλάγματος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα πρέπει να εκληφθεί από τις αγορές ως ένδειξη πως η συνάντηση μεταξύ Ντράγκι και Βαρουφάκη δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.