«Oι πολιτικές λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει» δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο, σε συνέντευξή του στην ιταλίδα δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ και την τηλεοπτική εκπομπή Otto e Mezzo.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδας περί οριστικού τέλους της εποχής της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ο Ντελρίο, από τους στενότερους συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι, απάντησε:

«εκείνο για το οποίο υπάρχει ακόμη περιθώριο είναι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σε συνδυασμό με πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας. Διότι κανείς δεν μπορεί να πληρώσει το δημόσιο χρέος του, αν δεν διαθέτει σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, εκτιμώ ότι είναι ορθή η ανάλυση βάσει της οποίας η λιτότητα που γνωρίσαμε, εκείνη η περίοδος, πρέπει να θεωρηθεί παρελθόν».

Ο Ντελρίο τόνισε ακόμη ότι «η χώρα του προσπάθησε, σημειώνοντας κάποιες επιτυχίες, να εργασθεί ώστε να μπορέσει να μιλήσει η Ευρώπη μια διαφορετική γλώσσα και να υιοθετήσει μια άλλη σκοπιά, που να μην οδηγεί προς μια και μόνο κατεύθυνση».