Οχι ότι στο προηγούμενο διάστημα έκανε σαν να μην τρέχει τίποτα. Στο τελευταίο τεύχος του, η διευθύντρια Βαλεντίνα ντε Πόλι είχε παραδώσει κενή τη σελίδα με το κύριο άρθρο της για να εκφράσει τη λύπη της.

Η σελίδα του στο facebook έπαψε τις δραστηριότητές της για μία μέρα «από σεβασμό στη δυστυχία που βρήκε τους συναδέλφους». Και ενώ δεν είναι σίγουρο αν όλα αυτά θεωρήθηκαν ανεπαρκή, αύριο Τετάρτη η ιταλική εκδοχή του εβδομαδιαίου περιοδικού «Μίκι Μάους», το «Topolino», χωρίς να έχει ξεχάσει την επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», φέρεται σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα με το εξώφυλλό της.

Το έχει σχεδιάσει ο σκιτσογράφος Στέφανο Τουρκόνι, σταθερός συνεργάτης των ιταλικών εκδόσεων Ντίσνεϊ, και η ιδέα του, αν τελικά επιλεχθεί (έχει κι ο Μίκι τα γραφειοκρατικά του), θα περνάει ένα μήνυμα απλό: ο Μίκι και ο Ντόναλντ στέκονται στη μέση της εικόνας και όμοια με τα διαφόρων εθνικοτήτων πρόσωπα που τους περιτριγυρίζουν χαμογελούν υψώνοντας ένα μολύβι.

Υπερβολικά αισιόδοξο; Διαβρωτικό του ηλιόλουστου σύμπαντος του περιοδικού; Τέτοια σχόλια ακούστηκαν στην Ιταλία τις τελευταίες μέρες, σιγανά όμως. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια από τις μετρημένες, αλλά σίγουρα όχι ανύπαρκτες περιπτώσεις που το περιοδικό συνομίλησε με την επικαιρότητα. Σε μια ιστορία δε του Μίκι από το 1935, με τίτλο «Editor in Grief», διά χειρός Φλόιντ Γκόντφρεντσον, το κεντρικό θέμα ήταν η ελευθερία του Τύπου.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το εξώφυλλο του «Topolino», προτιμότερο και από τη σιωπή όσο και από τον κυνισμό, θα έχει νόημα και για έναν ακόμα λόγο: εξηγώντας ότι χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν, οι συντάκτες του «Charlie Hebdo» ανακοίνωσαν την αναστολή της κυκλοφορίας τού περιοδικού για λίγες εβδομάδες.

Η εκπρόσωπος Αν Ομέλ έκανε λόγο για μεγάλο στρες και κόπωση της συντακτικής ομάδας, απορρίπτοντας την περίπτωση να σχετίζεται η διακοπή με οποιαδήποτε απειλή. Ας είναι λοιπόν και ο Μίκι Μάους ανάμεσα σε αυτούς που, παρά τον χαλασμό της επικαιρότητας, θα κρατήσουν τη μνήμη τους σε επιφυλακή