Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να κλέβει σήμερα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, αλλά εξαιρετικής σημασίας θεωρείται από τραπεζικούς κύκλους και η συνάντηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του καναδικού κεφαλαίου Fairfax, βασικού μετόχου της Eurobank.

Οι ανησυχίες των αγορών για την τύχη των τραπεζών βύθισαν την αξία των μετοχών τους τις προηγούμενες ημέρες, με τις απώλειες να φτάνουν το 40%. Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Δραγασάκη προχθές το βράδυ η χθεσινή ήταν ημέρα ανάκαμψης για το Χρηματιστήριο και για τον τραπεζικό δείκτη, που ανέκτησε το 12,9%.

Τι είπε ο αντιπρόεδρος; Οτι η κυβέρνηση θα ασκήσει μεν τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους στις τράπεζες, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων και ότι εφόσον γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και όπου υπάρχουν ιδιωτικές μετοχές θα ληφθούν υπόψη.

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό θα συζητηθεί προφανώς στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση. Αλλά και μόνο η πραγματοποίηση της συνάντησης ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους με έναν ιδιώτη επενδυτή τόσο νωρίς σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να κρατήσει ένα καλό κλίμα, υποστήριζε χθες τραπεζική πηγή.

Η ερμηνεία, εξάλλου, που έδιναν χθες πηγές της αγοράς στις δηλώσεις Δραγασάκη ήταν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου, έτσι ώστε να έχει ψήφο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να δικαιούται να παρεμβαίνει στην άσκηση διοίκησης των τραπεζών (σ.σ.: σήμερα έχει μόνο δικαίωμα βέτο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις) αλλά δεν θα έρθει άμεσα σε μετωπική σύγκρουση με τους ιδιώτες μετόχους και τις σημερινές διοικήσεις. Αυτό δεν αποκλείει να γίνουν σταδιακά ορισμένες αντικαταστάσεις προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν χθες τραπεζικές πηγές, όλη αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο, γιατί προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι ίδιες πηγές τοποθετούσαν τις αλλαγές μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, τουλάχιστον.

Η βύθιση των τραπεζικών μετοχών τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» χθες που επεσήμαινε ότι ενώ τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβγαλαν υγιείς τις ελληνικές τράπεζες, τώρα αυτές βρίσκονται σε κρίση. Capital Group, Fairfax, Wilbur Ross και Pimco επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια και κατέλαβαν θέσεις στα ΔΣ των τραπεζών, σε μια ένδειξη μακροπρόθεσμης δέσμευσης, τόνιζε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η παρουσία των επενδυτών αυτών αποτελεί ελπίδα για το μέλλον των τραπεζών.