Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει μια συμφωνία-γέφυρα, όπως την ονόμασε, μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και της τελικής συμφωνίας με την τρόικα εξήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης προανήγγειλε την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Εσπευσε να διευκρινίσει, πάντως, ότι οι σχετικοί πόροι θα εξευρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του περιορισμού, για παράδειγμα, του αριθμού των συμβούλων.

Οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές του κ. Βαρουφάκη με ομολόγους του της ευρωζώνης ήταν με τον Μισέλ Σαπέν της Γαλλίας και τον Πιερ Κάρλο Παντοάν της Ιταλίας. Με αυτούς, δηλαδή, που περιμένει λογικά ότι θα είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της νέας κυβέρνησης. Συμφώνησε να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον κ. Σαπέν και τις επόμενες ημέρες με τον κ. Παντοάν. Η κρίσιμη συνάντηση, πάντως, θα είναι την Παρασκευή, με τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Εκεί οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και η κυβέρνηση θα ζητήσει προφανώς τη συμφωνία-γέφυρα. Μια συμφωνία που «θα καλύψει το κενό» το οποίο θα υπάρξει μεταξύ του Μνημονίου που έχει λήξει και του νέου προγράμματος που θα υποβάλουμε στους εταίρους, όπως εξήγησε χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα, ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε πως η συμφωνία-γέφυρα θα διευκολύνει την κάλυψη των χρηματοδοτικών μας αναγκών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η τελική συμφωνία με την τρόικα πρέπει να κλείσει έως τον Ιούλιο και να αφορά όλο το «πακέτο»: χρέος, μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη.

Ο κ. Βαρουφάκης χθες ήταν καθησυχαστικός ως προς το κλίμα που επικρατεί με τους εταίρους μας και τις προθέσεις των δύο πλευρών. Δεν θα υπάρξει μονομαχία τύπου Φαρ Γουέστ, ξεκαθάρισε. «Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος» πρόσθεσε. Είπε ότι ο κ. Ντεϊσελμπλούμ συμφώνησε με πολλά από αυτά που ο νέος υπουργός Οικονομικών του είπε στο τηλέφωνο για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς μια νέα συμφωνία. «Υπάρχει κοινός τόπος, τον οποίο σίγουρα με καλή θέληση θα εντοπίσουμε» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. Ακόμη, μίλησε για κοινές ανησυχίες με τη Γαλλία που μοιράστηκε με τον κ. Σαπέν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του επενδυτικού προγράμματος της Κομισιόν. Με τον γάλλο υπουργό, είπε, θα συζητήσουν και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα πανευρωπαϊκό «new deal».

«ΤΟΞΙΚΟ ΛΑΘΟΣ». Βεβαίως ο κ. Βαρουφάκης, που παρέλαβε τα καθήκοντά του σε κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» από τον προκάτοχό του Γκίκα Χαρδούβελη, είπε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να γυρίσει σελίδα «ως προς τη λογική της αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Χαρακτήρισε «μεγάλο τοξικό λάθος» το γεγονός ότι ένα «πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν ένα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας του κράτους». Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία. «Σήμερα τελειώνει η άρνηση του προβλήματος και ελπίζουμε ότι αρχίζει η αντιμετώπισή του» είπε. Λιτότητα, ναι, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά με την έννοια του λιτού βίου: όχι στις Πόρσε Καγιέν, όχι σε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας. Αλλά αυτό είναι άλλο από την «πυραμιδική λιτότητα» που πετσοκόβει τα ισχνά εισοδήματα των αδυνάμων και φορτώνει γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα. Ο κ. Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι δεν θα φέρει κομματικό στρατό ούτε στρατό συμβούλων στο υπουργείο και θα βασιστεί στο υπηρεσιακό προσωπικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε συμβουλές στη νέα ηγεσία του υπουργείου και απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση: ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ έντονες πολύ σύντομα. Οπως είπε, αυτές έχουν έρθει πιο μπροστά από τον Μάρτιο, που εκτιμούσε πριν από λίγο καιρό, λόγω της επίπτωσης των εκλογών στα έσοδα του κράτους. Ο κ. Χαρδούβελης παρότρυνε τον διάδοχό του να ζητήσει παράταση του Μνημονίου από τους Ευρωπαίους και να μην αφήσουμε στο τραπέζι λεφτά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά μίλησε για το 1,9 δισ. ευρώ, που δεν είναι δάνειο αλλά επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε άλλες ειδικές τελετές παρέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τα καθήκοντα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον διάδοχό του αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης τα καθήκοντα των φορολογικών εσόδων στη Νάντια Βαλαβάνη.