Η Πορτογαλία σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στήριξης που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς το κόστος δανεισμού της από τις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά. Η χώρα την προηγούμενη εβδομάδα πούλησε ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

«Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται στο ΔΝΤ» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι σε χθεσινή ομιλία της στο Κοινοβούλιο.

Η Πορτογαλία έχει λάβει δάνεια ύψους 76,8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, με μέσο ετήσιο επιτόκιο 2,9%. Τα δάνεια από το ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 26,5 δισ. ευρώ, έχουν επιτόκιο 3,7% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 2,8%, ενώ στις 2 Ιανουαρίου είχε υποχωρήσει στο 2,418%, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997 που άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το Bloomberg. Το 2012 το επιτόκιο των ομολόγων αυτών είχε ξεπεράσει το 18%. Στις 13 Ιανουαρίου η χώρα πούλησε μέσω τραπεζών 10ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα, αξίας 5,5 δισ. ευρώ. Για το 2015 η Πορτογαλία σκοπεύει να πουλήσει ομόλογα συνολικής αξίας από 12 έως 14 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ μέσα στο 2015. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία θα πετύχει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Για το 2014 το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,8%. Οπως είπε η κυρία Αλμπουκέρκι, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πιστεύει ότι θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος για το 2014. Η Πορτογαλία κατάφερε να δημιουργήσει κεφαλαιακό απόθεμα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας. Η ρευστότητα αυτή της κυβέρνησης της χώρας εκτιμάται ότι στα τέλη του 2015 θα διαμορφωθεί στα 10,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 12,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2014.

© Bloomberg News