Περίπου 400 οχήματα του στρατού του Τσαντ, που αναπτύσσεται προκειμένου να πολεμήσει την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν και στη Νιγηρία, εισήλθαν το απόγευμα του Σαββάτουστην Κουσέρι, μία συνοριακή πόλη στο βόρειο Καμερούν, υπό τις επευφημίες του πλήθους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Η εντυπωσιακή φάλαγγα, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί όταν διέσχισε τη γέφυρα του ποταμού Σαρί, που ενώνει τις δύο χώρες, αποτελείτο από περίπου 400 οχήματα, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Τσαντ, ανάμεσα στα οποία άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα, καθώς και πολλά φορτηγά που μεταφέρουν στρατιώτες.

Χιλιάδες Καμερουνέζοι της Κουσέρι χειροκροτούσαν κατά τη διέλευση του κομβόι, φωνάζοντας «Μπράβο», υψώνοντας τη γροθιά ή σχηματίζοντας το σήμα της νίκης για να ενθαρρύνουν τους στρατιώτες. Η φάλαγγα αναμένεται να ανασυνταχθεί στη Μαλτάμ, 80 χλμ. νότια της Κουσέρι, καθ̉ οδόν προς τη Μαρουά.

Την παραμονή, τουλάχιστον άλλες δύο στρατιωτικές φάλαγγες αναχώρησαν από την πρωτεύουσα του Τσαντ με κατεύθυνση τον νότο, αλλά παρέμειναν στο έδαφος του Τσαντ ώστε να διασχίσουν τα σύνορα κοντά στη Μαρουά.

Η Εθνοσυνέλευση του Τσαντ ενέκρινε χθες την αποστολή στρατιωτών για να πολεμήσουν την Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν και στη Νιγηρία, ενώ ο πρόεδρος Ντεμπί ανακοίνωσε τη βούλησή του να «ανακαταληφθεί» η Μπάγκα, μία στρατηγική πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, στις όχθες της λίμνης Τσαντ.

Το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της κυβέρνησης και πραγματοποίησαν «μία πορεία πολιτών» σε υποστήριξη των στρατευμάτων του Τσαντ, εξοικειωμένων με τις μάχες καθώς έχουν πολεμήσει κυρίως εναντίον των ισλαμιστών του Μαλί.

Η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε μία μεγάλη επιχείρηση αυτό τον μήνα στη βορειοανατολική Νιγηρία, καταλαμβάνοντας κυρίως τη στρατηγική πόλη Μπάγκα, στις όχθες της λίμνης Τσαντ.

Τη Δευτέρα οι ισλαμιστές αντάρτες εξαπέλυσαν επίσης μία επιδρομή σε μία βάση του στρατού του Καμερούν στην Κολοφάτα, σε απόσταση δέκα χλμ. από τα σύνορα με τη Νιγηρία. Η Γιαουντέ έκανε λόγο για έναν απολογισμό 143 «νεκρών τρομοκρατών» έναντι ενός από την πλευρά του Καμερούν.

Και την Πέμπτη ο πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπιγιά ανακοίνωσε πως ο ομόλογός του τού Τσαντ θα του πρόσφερε βοήθεια εναντίον της Μπόκο Χαράμ.