Με μια σειρά έκτακτων μέτρων, από τη σύλληψη τρομοκρατικών πυρήνων που παρακολουθούνταν αρκετό καιρό έως την υιοθέτηση νέων πρωτοκόλλων για τις παρακολουθήσεις στο Ιντερνετ και τη διάθεση των πληροφοριών για τους επιβάτες αεροπλάνων μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την απειλή των τζιχαντιστών μετά τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ηδη οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Βελγίου προετοιμάζουν μέτρα περιορισμού κάποιων ελευθεριών, ανάλογα με εκείνα που υιοθέτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Χθες έφθασε στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια να διορθώσει το ατόπημα της αμερικανικής κυβέρνησης να μη στείλει εκπρόσωπο στη μεγάλη πορεία των ηγετών από όλο τον κόσμο που έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, μετά τις εφόδους που πραγματοποίησε χθες η βελγική αστυνομία σε σπίτια υπόπτων, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, συνελήφθησαν άλλοι 15 στο Βέλγιο οι οποίοι «σχεδίαζαν να σκοτώσουν αστυνομικούς σε δημόσιους χώρους» και δέκα στη Γαλλία που θα ανακριθούν «για τον πιθανό ρόλο τους στην υποστήριξη των τριών δολοφόνων» του Παρισιού.

Οι νόμοι. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την παρακολούθηση επικοινωνιών στο Ιντερνετ για απειλές όπως αυτή που οδήγησε στις επιθέσεις στη Γαλλία. Η Γερμανία χθες υιοθέτησε νόμους που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των ταυτοτήτων υπόπτων για τρομοκρατία έως τρία χρόνια, προκειμένου να αποτραπούν πιθανά ταξίδια τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Γαλλία έθεσε σε λειτουργία τη μεγαλύτερη επιχείρηση εσωτερικής ασφάλειας στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας –η οποία ξεκίνησε το 1958 –με πάνω από 10.000 στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους των πόλεων.

Μετά τις επικρίσεις για ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και για κενά στη λειτουργία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η αστυνομία έχει εξολοθρεύσει τον τελευταίο χρόνο 13 τρομοκρατικούς πυρήνες που προετοίμαζαν επιθέσεις στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Λίλλη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να αυξήσουν και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για πολίτες που ταξιδεύουν μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ισχύσουν και πάλι έλεγχοι διαβατηρίων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ισπανοί, με την υποστήριξη Γερμανών και Γάλλων, πιέζουν να περιορισθεί η δυνατότητα ταξιδιών χωρίς διαβατήρια και μέσα στη ζώνη Σένγκεν. Μέχρι τώρα αυτή η πρόταση δεν είχε εγκριθεί επειδή υπήρχαν φόβοι ότι θα δημιουργούνται πλέον μεγάλες ουρές στις πύλες εισόδου και εξόδου των χωρών.

Η σύνοδος. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, που ασχολούνται με την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατία, συναντώνται από χθες στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να προετοιμάσουν τη νέα πολιτική η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ερχόμενο μήνα. Βέβαια μέχρι τώρα δύο χρόνια προσπαθειών να επιτευχθεί ενιαία αντιτρομοκρατική στρατηγική δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να κλείσουν τα υπάρχοντα κενά. Μεταξύ άλλων αναμένεται να αυξηθεί η πίεση προς εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως η Google, το facebook και το twitter να συνεργασθούν προκειμένου να αποτραπεί η χρήση του Διαδικτύου από τζιχαντιστές και τρομοκράτες ως εργαλείο προπαγάνδας και στρατολόγησης.