Αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι συνέβαλε στο να «πέσει» η κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος προέβη την Πέμπτη στην αποκάλυψη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος: «Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως πρωθυπουργό». «Θα πρότεινε ως πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.   

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «καπρίτσιο» την ίδρυση του νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν θέλει να υπάρχει διάσπαση στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου, ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει την αξιοπρεπέστερη και ισχυρότερη εμφάνισή του, για να παίξει τον ρόλο του ως παράταξη, να είναι ο εγγυητής.

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπέρ μιας ευρύτερης κυβέρνησης συναίνεσης και πως δεύτερες εκλογές θα ήταν βλαπτικές.

Ως προς τα θέματα των μετεκλογικών συνεργασιών, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν πάρουμε το δημοσκοπικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, γίνεται κατανοητό ότι το πραγματικό αντίβαρο και ο πραγματικός εγγυητής των εθνικών στρατηγικών, είναι το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε μπαλαντέρ, δεν έχουμε την επιθυμία να είμαστε σώνει και καλά σε μια κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι σε μια κυβέρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε εθνικοί εταίροι, να συμφωνήσουν τα κόμματα σε μια εθνική στρατηγική που είναι η μόνη εφικτή, ασφαλής και εφαρμόσιμη».

Ανέφερε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και θα συζητήσει το ΠΑΣΟΚ, «αν δούμε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους τους να συμπράξουν με την ευθύνη που θα τους βαραίνει ως πρώτο κόμμα σε μια εθνική στρατηγική σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, βεβαίως θα καλέσουμε μετά, στο μέτρο που μπορούμε βέβαια με τη δύναμη που θα έχουμε, και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν σε αυτές τις προγραμματικές αρχές, δηλαδή στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα…».

Ερωτηθείς εάν φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ μόνο του σε μια κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν το φανταστήκαμε ούτε με τη ΝΔ, έγινε κατ' ανάγκη και εκ των υστέρων», υπενθυμίζοντας ότι και το 2012 το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι πρέπει να μετέχουν όλες οι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Για την περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προγραμματικές κατευθύνσεις και ότι θα καλέσει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τον ρόλο του και πως όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να γίνει άδικη κατανομή των βαρών. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης.

Ως προς τα περιθώρια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εδώ δεν παίζεται το θέμα 'Ελλάδα', αλλά το θέμα 'Ευρωζώνη' συνολικά», ότι τα μηνύματα αφορούν τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, και ότι δεν είναι θέμα πολιτικής διευκόλυνσης, γιατί «αν ήταν να μας διευκολύνουν θα μας διευκόλυναν τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που εφάπτονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». «Με ποιον εφάπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Με κανένα κυβερνητικό κόμμα», είπε.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δηλώσεις σημαντικών στελεχών του περί μη είσπραξης του ΕΝΦΙΑ και των υπολειπόμενων δόσεων του 2014.

Η περίοδος Παπανδρέου

Ερωτηθείς με αφορμή χτεσινές συνεντεύξεις του κ. Παπανδρέου με τις οποίες προσέφερε τη δική του εκδοχή για το πώς πήγαμε στο μνημόνιο και για το πώς η δική του κυβέρνηση «έπεσε» και αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου και ότι ως προς αυτό -σύμφωνα πάντα με την ερώτηση- του αποδίδει «εμμέσως» ότι ανέτρεψε την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «δεν το είπε αυτό» και «δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο».

Διερωτήθηκε τίνος περιβάλλον, φίλοι και συνεργάτες ήταν οι περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012 αποχώρησαν ή διαγράφηκαν, κάτι που «κλόνισε τη μεγάλη πλειοψηφία».

Πρόσθεσε ότι η δήλωση που έκανε ως υπουργός Οικονομικών τα ξημερώματα μετά τις Κάννες ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα «ναι ή όχι στο Ευρώ», «που ήταν δήλωση για να μην καταρρεύσει η οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, έγινε ρητά και πανηγυρικά δεκτή από τον κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όταν ήρθε να ανακοινώσει, χωρίς να μας έχει ρωτήσει, ότι συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Είναι η κυβέρνηση, συνέχισε, «στην οποία ήθελε να βάλει τον κ. Πετσάλνικο πρωθυπουργό και μετά υπό την πίεση πήγαμε στον κ. Παπαδήμο και μου ζήτησε να παραμείνω ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ρητά, με επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας». «Και θα σας αποκαλύψω ότι μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως πρωθυπουργό. Θα πρότεινε ως πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ήταν δίπλα του ο κ. Σκανδαλίδης και έχει παρακολουθήσει όλη αυτήν τη συζήτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από