«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μέχρι τα τέλη αυτού του μηνός θα έχουμε καινούριο πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναφερόμενος στην παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την Τετάρτη.

«Στον Ναπολιτάνο οφείλεται ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτέλεσε, ενώ η αποχώρησή του προκαλεί συγκίνηση», ανέφερε ο Ρέντσι. «Πέρα από το ότι χειρίστηκε ευαίσθητες στιγμές σε ό,τι αφορά την αντοχή των θεσμών, απέδειξε ότι έχει και μια εξαιρετική πολιτική εξυπνάδα», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέντσι θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή, μια συζήτηση σχετικά με το όνομα του διαδόχου δεν έχει νόημα» και υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία έχει ανάγκη από έναν “διαιτητή”, ο οποίος θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτυχθεί».

Οι ψηφοφορίες - με τη συμμετοχή 1.008 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών συμβούλων - για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο θα αρχίσουν πιθανόν στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων, αλλά από την τέταρτη και μετά αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί το σκηνικό θεσμικού αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν τα πολιτικά κόμματα δεν στάθηκαν ικανά να προτείνουν ένα ισχυρό υποψήφιο ευρείας αποδοχής και η Κεντροδεξιά και κεντροαριστερή συμμαχία αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί έστω για μια θητεία περιορισμένης διάρκειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από