Κορυφαίοι παράγοντες της γερμανικής οικονομίας και οικονομολόγοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. «Στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών BDA Ινγκο Κράμερ. «Η Ελλάδα απέδειξε την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε σκληρές, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η δύσκολη αλλά απαραίτητη πορεία» είπε ο κ. Κράμερ.

«Η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γίνεται πολύ επιπόλαια» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου DIW, το οποίο συμβουλεύει και την κυβέρνηση του Βερολίνου. Σε περίπτωση Grexit θα πρέπει να διαγραφούν περισσότερα χρέη από ό,τι με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, λέει ο κ. Κρητικός. Οσο για την Ελλάδα, εκτιμά ότι θα είναι πλήγμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. «Θα ισοδυναμούσε με επιστροφή στην εποχή της άσκησης αποκλειστικά πελατειακής πολιτικής» λέει ο κ. Κρητικός.

Θεωρεί απαραίτητο ένα κούρεμα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά με όρους. «Αν το κούρεμα του χρέους γίνει χωρίς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, είναι προδιαγεγραμμένη η συσσώρευση νέων κρατικών χρεών» λέει ο οικονομολόγος του DIW.