Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναζητούσε την Αντζελα Γκερέκου από χθες το μεσημέρι – όταν άρχισε να οργιάζει η φημολογία για τη μεταπήδησή της στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα. Η τηλεφωνική γραμμή τής υφυπουργού Πολιτισμού άνοιξε τελικά αργά το βράδυ, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε σοφότερος από τη συζήτηση που είχε μαζί της: η Γκερέκου ανέφερε ότι προβληματίζεται γενικότερα για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές και, με τον τρόπο της, άφησε κάθε εξέλιξη ανοικτή.

Η επιχείρηση αρπαγής της ωραίας Αντζελας, ωστόσο, είχε ήδη προκαλέσει τεκτονικό σεισμό στον άξονα Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αναζωπύρωσε τις εμφυλιοπολεμικές εντάσεις στις γαλάζιες οργανώσεις της Κέρκυρας που κεραυνοβολήθηκαν από την επιδιωκόμενη μεταγραφή. Την ίδια ώρα στις συρρικνωμένες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε η σύγχυση, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα η υφυπουργός διαβεβαίωνε με δήλωσή της ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια με το κόμμα που την ανέδειξε, καθώς η διαδρομή της στην πολιτική τη δίδαξε ότι «οι πολίτες αξιώνουν καθαρή θέση, συνεπή στάση, υπεύθυνη συμπεριφορά». Η διαβεβαίωση είχε τη σημασία της προ τριημέρου όχι γιατί η κυρία Γκερέκου «φλέρταρε» με τη ΝΔ, αλλά επειδή ήθελε η ίδια να ξεδιαλύνει το τοπίο σε σχέση με την πολιτική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου και τη δική της προοπτική. Με παπανδρεϊκές καταβολές και μια διαγραφή στο βιογραφικό της από τον Βενιζέλο, από πολλούς θεωρήθηκε ύποπτη για μια μετακίνηση στο νεότευκτο κόμμα.

Συνεπώς, το παιχνίδι της Γκερέκου με τη ΝΔ προέκυψε το τελευταίο διήμερο, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό αποδίδουν οι περισσότεροι στην Κέρκυρα στον Νίκο Δένδια. Το μήνυμα τοπικών παραγόντων της ΝΔ είναι ότι ο υπουργός Αμυνας, αποχωρώντας από το νησί για τη Β’ Αθήνας, ήθελε να αφήσει κάποιον στο πόδι του που θα μπορούσε να φράξει εκ νέου τον δρόμο προς τη Βουλή στον Στέφανο Γκίκα – τον μεγάλο εσωκομματικό αντίπαλό του. Τα ίδια γαλάζια στελέχη υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι η συμμετοχή της Γκερέκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ έχει κλειδώσει, ενώ προχωρημένες συζητήσεις με την υφυπουργό παραδέχονταν και στελέχη από τα κεντρικά της Συγγρού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, απέφευγαν να κάνουν λόγο για οριστικές αποφάσεις, ενδεχομένως επειδή ξαναζύγιζαν την κατάσταση. Επίσης διαβεβαίωναν ότι η Γκερέκου δεν είχε περάσει από το πρωθυπουργικό γραφείο για τις καθιερωμένες φωτογραφίες με τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες συνοδεύουν τις ανακοινώσεις για τις γαλάζιες μεταγραφές.

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η στάση αυτή ίσως συνδέεται και με το οργίλο διάβημα Βενιζέλου στον Σαμαρά, αφού στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το ζήτημα της Αντζελας ως «αιτία πολέμου». «Θεωρούμε αδιανόητο να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος ο Σαμαράς» σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αχαρακτήριστη ενέργεια που δεν συνάδει με την πολιτική ηθική». Στη Χαριλάου Τρικούπη έγινε μνεία και της αντίστοιχης μεταπήδησης το 2012 της Αριας Αγάτσα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Βοιωτίας, προκειμένου να στηλιτεύσουν μια γνώριμη τακτική του κ. Σαμαρά, αλλά τόνιζαν ότι οι υπόγειες συμφωνίες με έναν βουλευτή που είναι και μέλος της κυβέρνησης είναι ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει χωρίς αντιδράσεις.

Από τη διαγραφή στην κυβέρνηση

Η Αντζελα Γκερέκου ήρθε σε ρήξη με τον Βενιζέλο το 2013, όταν διεγράφη για την καταψήφιση εφαρμοστικών διατάξεων του Μνημονίου. Επανήλθε διεκδικώντας ανεπιτυχώς την Περιφέρεια Ιονίου, ενώ στον τελευταίο ανασχηματισμό «ανταμείφθηκε» με θέση στο κυβερνητικό σχήμα.