«Κάθε 15 μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίρνει λεφτά από τις καταθέσεις των Ελλήνων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, σχολιάζοντας δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου περί αγοράς εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τους έλληνες καταθέτες.

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία, αλλά πως επίσημα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

«Δηλαδή κάθε 15 μέρες θα «τραβάνε», προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αυτό είναι το plan B του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Σταμάτης και αναρωτήθηκε: «Επιτέλους, τι θέλουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες; Τόσο ανεύθυνοι είναι;», αναρωτήθηκε.

Σημειώνεται, ότι το πρωί, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90.1 fm» και ερωτώμενος πώς η Ελλάδα θα δανειστεί με έντοκα γραμμάτια εάν έχει προηγουμένως αρνηθεί την αποπληρωμή των παλαιότερων, δήλωσε: «Δεν είναι έτσι, κάθε τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας βγάζουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια και ανακυκλώνονται, λήγουν και ξανά-ανανεώνονται. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. (…) Όταν μιλάμε με τους πιστωτές τους μεγάλους αυτούς που έχουμε εκκρεμότητα και τους πιστωτές που μιλάμε και κάνουμε διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους κλπ εκεί είναι πολιτική διαπραγμάτευση. Πρέπει να ζυγίσουν και αυτοί τι θέλουν, έχουν ευθύνες που έβαλαν έναν λαό στο κόκκινο. Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε οι ξένοι, και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν».

Σε ερώτηση δε εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει και υποχρεωτική μορφή, απάντησε: «Όχι δεν ισχύει αυτό, σας ανέφερα ένα μικρό παράδειγμα».