Στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2015, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο κ. Χαρδούβελης έλαβε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να επιδειχθεί συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να μην χαθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας και να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Η παραμονή στην ευρωζώνη συνεπάγεται υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων από την πλευρά της χώρας», ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στον ρόλο της ΕΚΤ στη διασφάλιση της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες αντλούν 45 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κενό ρευστότητάς τους (κενό μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων).

Αναφερόμενος στα μεγέθη του Προϋπολογισμού, ο Γκίκας Χαρδούβελης αναγνώρισε πως υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, ωστόσο προσέθεσε πως η αγορά είχε προβλέψει την αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο και προέβλεψε ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες αυτή η αβεβαιότητα θα τερματιστεί.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.