Στη «χαμένη δεκαετία» της ζώνης του ευρώ αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικεντρώνεται στην ελληνική πολιτική κρίση.

Δεδομένου ότι η ευρωζώνη εισέρχεται στο όγδοο έτος οικονομικής επιβράδυνσης η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως μόνο οι υπέρμετρα αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα βρει την προσεχή διετία το δρόμο για το «μονοπάτι» της ταχύτερης ανάπτυξης.

Όπως τονίζει, η χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός καθυστερούν τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στη ζώνη του ευρώ, συντηρώντας την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε μια περίοδο που τα εισοδήματά είναι στάσιμα σε ονομαστικούς όρους.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως το 2015 ξεκινά «και πάλι» με πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα, όπου στις 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, που μπορεί να πλήξουν περαιτέρω την παραπαίουσα εμπιστοσύνη και να μεταδώσουν την πολιτική κρίση σε άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Όπως σημειώνει, ενώ η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε κάποτε, καθώς μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε περιορισμένη επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τράπεζες της περιοχής, καθώς μόλις το 16% του δημόσιου χρέους της χώρας είναι στα χέρια ιδιωτών, ωστόσο μια «πραγματική πολιτική κρίση» θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ.

Στη βάση αυτή προσθέτει πως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες με υψηλά χρέη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τα κόμματα της αριστεράς κερδίζουν έδαφος, ενώ σε χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, κερδίζουν έδαφος τα αντιευρωπαϊκά και αντι-μεταναστευτικά κόμματα της δεξιάς. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι πολιτικές μεταβολές είναι πιθανό να αποδυναμώσουν τη μεταρρυθμιστική διάθεση για βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και αγαθών.