«Βήμα προόδου» χαρακτήρισε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το πρόγραμμα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Στην αρχή, όταν ζήτησαν να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήμουν ο μόνος που θεωρούσα ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai tre.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το επόμενο έτος θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν να συνυπολογίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας οι επενδύσεις για την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την έρευνα.

«Η Ιταλία πάντως και κατά το νέο έτος θα σεβασθεί όλες της τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Ρέντσι.

Η προεδρική εκλογή

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας -η οποία είναι πιθανόν να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο νυν πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραιτηθεί- ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη «να εξευρεθεί μια προσωπικότητα η οποία να χαίρει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής».

«Δεν υπάρχει συμφωνία για κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θα συνομιλήσουμε και θα ζητήσουμε την συμβολή όλων, χωρίς όμως να μπορεί να ασκήσει κανένας βέτο», εξήγησε ο Ματέο Ρέντσι.

Ο 39χρονος πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και νυν πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι μετά την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την αλλαγή των αρμοδιοτήτων της γερουσίας, την άνοιξη του 2015 το ιταλικό κοινοβούλιο πρόκειται να εγκρίνει τους νόμους ώστε να είναι δυνατή η παροχή της ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών καθώς και η αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, υπό τη μορφή της «civil partnership».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από