Υπόθεση παραβίασης των διατάξεων της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία σε βάρος γνωστού εκδοτικού οίκου εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για εμπλοκή της σε αυτήν συνελήφθη τη Δευτέρα στην περιοχή του Ζωγράφου μία 58χρονη, ως διαχειρίστρια ιστοσελίδας.

Προηγήθηκε μήνυση από νόμιμο εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου, σε βάρος των ιδιοκτητών/διαχειριστών ομάδων ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε βάρος διαχειριστών άλλων ιστοσελίδων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοτόπων είτε προσέφεραν προς πώληση ή ανάγνωση σε χρήστες του Διαδικτύου ηλεκτρονικά βιβλία του οίκου, είτε παρέπεμπαν τους χρήστες σε παράνομους διαδικτυακούς συνδέσμους (url’s), μέσω των οποίων τους παρεχόταν αυτή η δυνατότητα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νομίμων δικαιούχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησε σχετική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα, ενώ συνεργάστηκαν μέσω αλληλογραφίας και οι αρμόδιοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο και της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol).

Στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι της 58χρονης, βρέθηκε και κατασχέθηκε εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ ταυτοποιήθηκε ότι αυτή ήταν η διαχειρίστρια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, για κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των διατάξεων της πνευματικής ιδιοκτησίας, η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζεται, σε συνεργασία με την Interpol, για την ταυτοποίηση και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.