Σε μια εντυπωσιακή κίνηση ενίσχυσης του βασικού της επιτοκίου προχώρησε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Ενίσχυσε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες το βασικό της επιτόκιο, ανεβάζοντας το στο 17% για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το ρούβλι.

Το ρωσικό νόμισμα διολίσθησε τη Δευτέρα κατά 3,5% παρά την πρόσκαιρη άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.

Μετά και τη χθεσινή βουτιά, οι απώλειες του ρουβλίου έναντι του δολαρίου φέτος ανέρχονται σωρευτικά στο 45,6%, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη στον κόσμο μετά το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας χρίβνια.

«Η απόφαση έχει ως στόχο να περιορίσει τη σημαντική υποτίμηση του ρουβλίου», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε θέσει το βασικό της επιτόκιο στο 10,5%.

Η απόδοση του δεκαετούς ρωσικού ομολόγου αυξήθηκε τη Δευτέρα κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 13,05%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ακύρωσε προγραμματισμένη δημοπρασία τριετών ομολόγων αξίας 700 δισ. ρουβλίων (11,6 δισ. δολαρίων), αφού δεν δέχθηκε καμία προσφορά.

Η τιμή του πετρελαίου, αν και ανέκαμψε ελαφρά χθες για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις ημέρες, παραμένει 43% χαμηλότερη μέχρι στιγμής στο 2014, όσον αφορά τις τιμές του Brent.

Η Ρωσία αντλεί το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού της από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.