Σε μαζική αγορά κρατικών ομολόγων ίσως και το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά πλέον το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχε στη καθιερωμένη μηνιαία έρευνα του Bloomberg.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έναρξη των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι απλώς θέμα χρόνου και ότι η μάχη του Μάριο Ντράγκι, που τάσσεται υπέρ ενός γενναίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον νέο χρόνο, σχεδόν έχει κερδηθεί.

Τουλάχιστον εννέα στους δέκα οικονομολόγους (90%) που συμμετείχαν στην καθιερωμένη έρευνα απάντησαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μαζική αγορά κρατικών ομολόγων πιθανότατα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έναντι ποσοστού μόλις 57% τον περασμένο μήνα.

Με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να έχει προγραμματιστεί σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, ο Μάριο Ντράγκι πιέζεται από όλο και περισσότερους να αναλάβει δράση για να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης. Μιας οικονομίας που απειλείται και πάλι με αποπληθωρισμό επηρεασμένη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και ενώ οι τράπεζες δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα της ΕΚΤ για νέες χρηματοδοτήσεις.

Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο στο 0,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το πρόσημο θα μπορούσε να γίνει αρνητικό τους επόμενους μήνες, όπως ανέφερε πριν από μία εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet. Αλλωστε, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Ντράγκι, η συνεχιζόμενη βουτιά των τιμών του πετρελαίου θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2015.

Στόχος του Ντράγκι προκειμένου να κρατηθεί ο πληθωρισμός κάτω του 2% είναινα εγγράψει 1 τρισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μέσω στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Νωρίτερα πάντως χθες, προκλήθηκε σύγχυση με αφορμή δημοσίευμα περί «σύμπλευσης» με τις θέσεις Ντράγκι περί ποσοτικής χαλάρωσης του Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank. Τελικά, το δημοσίευμα αποδείχθηκε εσφαλμένο καθώς στηρίχθηκε σε σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι στη μηνιαία έκθεση της Bundesbank.

Αλλωστε οι Γερμανοί επιμένουν να διαφωνούν με την πολιτική Ντράγκι. Σε συνεντεύξεις που έδωσε o Βάιντμαν το Σαββατοκύριακο στη «Figaro» όπως και στη «Repubblica», επέμεινε ότι η ευρωζώνη δεν έχει φτάσει ακόμη σε κατάσταση όπου τα πλεονεκτήματα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα υπερκαλύψουν το κόστος της.

© Bloomberg News