Για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση στην αξιολόγηση, τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα 2014-2016, ενημέρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014 – 2016, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, την εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), την ενίσχυση των ΚΕΠ, καθώς και την επέκταση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τον έλληνα υπουργό «αποτελεσματικό παράγοντα» για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλά έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτόν».

Ο ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε με την άποψη του υπουργού, «ο οποίος θέλει να πάει από μια ποσοτική σε μια ποιοτική προσέγγιση τις μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες όταν πληρώνουν φόρους θέλουν να δουν που πάνε τα λεφτά τους και θέλουν ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί την προσέγγιση του μέλλοντος.

Σημείωσε δε ότι «συζήτησαν για συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και θέλω να σας πω ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό τις οποίες και χαιρετίζω».

Τόνισε δε ο κ. Μοσκοβισί ότι «κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί, αλλά τώρα χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και να βοηθήσουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «έχουμε περάσει πια από μια περίοδο όπου η έμφαση δινόταν στην επίτευξη ποσοτικών στόχων σε μια νέα φάση όπου η έμφαση δίνεται σε ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισα στον Επίτροπο ότι έχουμε αναλάβει με θάρρος και αποφασιστικότητα την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων και συζητάμε μαζί με τους εταίρους μας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί, με την ιδιότητα του ως τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλικής Κυβέρνησης, για τη σημαντική βοήθεια που έχει παράσχει η Γαλλία στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδη με τον οποίο επισκέφθηκε έργα κατασκευής του μετρό στον Κορυδαλλό.