PROJECT SYNDIKATE

Την ερχόμενη χρονιά οι αποκλίσεις θα αποτελούν μείζον οικονομικό ζήτημα που θα αφορά τις οικονομικές τάσεις, τις πολιτικές και την οικονομική απόδοση. Καθώς ο καιρός θα περνά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις αυτές, αφήνοντας μια επιλογή σε εκείνους που χαράσσουν πολιτική: να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δεν έχουν επιτρέψει έως τώρα την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης ή να διακινδυνεύσουν να δουν τις οικονομίες τους να αποσταθεροποιούνται.

Η παγκόσμια οικονομία πολλαπλών ταχυτήτων θα κυριαρχείται από τέσσερις ομάδες χωρών.

Η πρώτη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα δει την οικονομία να βελτιώνεται. Η αγορά εργασίας θα γίνει ισχυρότερη και οι μισθοί θα ανακάμψουν. Τα οφέλη της ανάπτυξης θα μοιραστούν πιο δίκαια, αν και οι ήδη ευκατάστατοι θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται περισσότερο.

Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής την Κίνα, θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα συνεχίσει να ωριμάζει σε όρους διαρθρωτικών αλλαγών. Τα μοντέλα ανάπτυξης θα γίνουν διατηρήσιμα, θα ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα τους και θα βελτιώσουν τα θεσμικά τους πλαίσια.

Η τρίτη ομάδα, με επικεφαλής την Ευρώπη, θα συνεχίσει να έχει προβλήματα καθώς η οικονομική στασιμότητα θα προκαλεί πολιτική αστάθεια σε κάποιες χώρες και θα περιπλέκει τις αποφάσεις χάραξης πολιτικής. Η αναιμική ανάπτυξη, οι αποπληθωριστικές δυνάμεις και η υπερχρέωση θα εμποδίσουν τις επενδύσεις. Η ανεργία θα παραμείνει υψηλή.

Η τέταρτη ομάδα αποτελείται από χώρες «μπαλαντέρ», οι οποίες λόγω μεγέθους έχουν σημαντικές συστημικές επιπτώσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η Ρωσία. Ο Πούτιν πρέπει να αποφασίσει εάν θα αλλάξει την προσέγγισή του στο θέμα της Ουκρανίας ή θα διακινδυνεύσει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

Υπάρχουν τρόποι για να διασφαλιστεί ότι οι αποκλίσεις του 2015 δεν θα οδηγήσουν σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα. Το θέμα δεν είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφού αυτά είναι γνωστά αλλά η εφαρμογή τους και αυτή προϋποθέτει ισχυρή πολιτική βούληση. Οι επιπτώσεις εάν δεν αναληφθεί δράση θα διαρκέσουν πολύ πέρα από το 2015.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.