Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τους επιτρόπους Στυλιανίδη και Χαν, με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ και ιδιαίτερα το κύμα προσφύγων στη συροτουρκική μεθόριο.

Στη διήμερη επίσκεψη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον τούρκο πρόεδρο, τον τούρκο πρωθυπουργό, αλλά και πολιτικούς της αντιπολίτευσης και μέλη οργανώσεων πολιτών.

«Η επίσκεψη είναι ισχυρό μήνυμα της στρατηγικής σημασίας στη σχέση ΕΕ και Τουρκίας και της επιθυμίας μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία με το βλέμμα στα κοινά μας συμφέροντα και τις κοινές μας προκλήσεις» ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ.

Την Τρίτη, η Μογκερίνι και ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης θα βρεθούν στο Γκαζιαντέπ και θα επισκεφθούν ένα από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή της δυνατότητα να διαχειριστεί το κύμα εκτοπισμένων του συριακού εμφυλίου.

«Η ΕΕ μένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης και θα διασφαλίσουμε πως η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα» διαμήνυσε ο Χρ. Στυλιανίδης.