Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –έχει ήδη αναλάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη –βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μάχη, την οποία ίσως δεν μπορεί να κερδίσει. Η ΕΚΤ θα δεχθεί κριτική ό,τι και εάν αποφασίσει να κάνει με την ποσοτική χαλάρωση. Ομως η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει λέει πολλά όχι για την τυχόν ανεπάρκειά της αλλά για τη συνεχή αποτυχία των εθνικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη να εκπονήσουν συνολικές και αποτελεσματικές δικές τους λύσεις.

Πρώτον, οι πολιτικοί ηγέτες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγή και την ανάπτυξη.

Δεύτερον, μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία μπορούν να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν τη ζήτηση και να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές.

Τρίτον, χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση για να αντιμετωπισθούν θύλακοι υπερβολικού χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Τέλος, όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεργασθούν για να υπάρξει μεγαλύτερη τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.

Εως τώρα η ΕΚΤ με την υπόσχεσή της να κάνει «ό,τι χρειαστεί» έχει κατορθώσει να ηρεμήσει τις αγορές, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στους πολιτικούς ώστε να κάνουν επιτέλους κάτι.

Μπορεί η ΕΚΤ να βρίσκεται σε δίλημμα σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση και να κατηγορηθεί ό,τι και αν αποφασίσει, όμως μόνο οι πολιτικοί κάθε χώρας μπορούν να αποφασίσουν μέτρα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Οσο περισσότερο καθυστερούν τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαρακτηρισθεί αναποτελεσματική και αναξιόπιστη η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ακόμη πιο σοβαρά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο Mohamed El Erian είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.

© Bloomberg News