Εναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στη δουλειά τους φαίνεται πως έχουν οδοκαθαριστές και λοιποί υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας της Νέας Υόρκης : μία στρατιά από έντομα και άλλα αρθρόποδα, τα οποία «καθαρίζουν» τόνους διατροφικών αποβλήτων από τους δρόμους και τα πάρκα του Μανχάταν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εκτιμούν ότι μόνο σε μία περιοχή του Μανχάταν, τα έντομα κατανάλωσαν περισσότερα από 950 κιλά τροφίμων τύπου φαστ φουντ, ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με περίπου 60.000 χοντ ντογκ. «Είναι ένα γεγονός το οποίο αναδεικνύει την πραγματική συμβολή των εντόμων, τα οποία περιορίζουν σημαντικά τα σκουπίδια μας», υπογραμμίζει η Ελσα Γιάνγκστεντ, επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Global Change Biology.

Οι εντομολόγοι κατέληξαν τυχαία στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν αρχικά η τυχόν αλλαγή στη συμπεριφορά των εντόμων, αραχνών κ.λπ. μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι, στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 2012. Προκειμένου να μετρήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές τοποθέτησαν στους κάδους απορριμμάτων τροφές ευρείας κατανάλωσης, όπως τσιπς, μπισκότα , ψωμί και χοτ ντογκ. Μία ημέρα μετά, οι επιστήμονες επέστρεψαν στους κάδους για να «μετρήσουν» τις ποσότητες που είχαν καταναλώσει τα έντομα.

Οι πλημμύρες δεν είχαν τελικά επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των εντόμων. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών όμως, τα έντομα των δρόμων (όπως τα μυρμήγκια) είχαν καταναλώσει δύο ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνα που βρίσκονται συνήθως στα πάρκα (όπως τα ποντίκια), γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα είδος ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ειδών.

Αυτό με τη σειρά του, κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για διπλό έργο των μυρμηγκιών στην υπηρεσία του ανθρώπου: όχι μόνο καθαρίζουν τις πόλεις, αλλά συμβάλουν επίσης στη μείωση του πληθυσμού των ποντικών.