Οι σκόρερ γεννιούνται, δεν γίνονται. Δεν αρκεί ο ποδοσφαιριστής να «μιλάει» στην μπάλα, να είναι ζογκλέρ, άριστος ντριμπλέρ ή να έχει δυο μέτρα ύψος για να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Το βασικό στοιχείο του γκολτζή είναι το ένστικτο. Ο Λιονέλ Μέσι, ο αποκαλούμενος και νέος «βασιλιάς της Ισπανίας» μετά την κατάρριψη του ρεκόρ τερμάτων της Πριμέρα Ντιβισιόν που κατείχε ο Τέλμο Θάρα από το 1955, δεν είναι καθαρόαιμος επιθετικός, ούτε κάποιο βαρύ σέντερ φορ. Η τεχνική του ωστόσο τον βοηθά να καλύπτει τις αδυναμίες του που προκύπτουν από τη θέση του στον αγωνιστικό χώρο και τη βραχύσωμη κορμοστασιά του. Αλλοι, πάλι, κάλυπταν τις αδυναμίες τους με τη δύναμη, την πονηριά, την ταχύτητα.

ΝΤΕΛΙΟ ΟΝΙΣ

Ο Ντέλιο Ονις, για παράδειγμα, ήταν ένας μέτριος ποδοσφαιριστής. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος, στέλνοντας την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 299 φορές από το 1971 μέχρι το 1986.

Γεννημένος το 1948 στην Ιταλία, μετανάστευσε τρία χρόνια αργότερα με την οικογένειά του στο Μπουένος Αϊρες. Το 1971 εκπρόσωποι της Ρεμ ταξίδεψαν στην Αργεντινή για να πείσουν τον «Μόνο» Ομπέρτι να συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία. Η γυναίκα του όμως φοβόταν το ταξίδι στην Ευρώπη και προκειμένου οι Γάλλοι να μην επιστρέψουν με άδεια χέρια συμφώνησαν με τον «Ελ Τάνο» (ο Ιταλός) Ονις, που τότε έκανε καριέρα στην Χιμνάσια και Εσγκρίμα Λα Πλάτα.

ΟΥΒΕ ΖΕΕΛΕΡ

Πριν από την εποχή Γκερντ Μίλερ στη Γερμανία και στην Μπουντεσλίγκα είχε προηγηθεί η εποχή Ούβε Ζέελερ (προ Μπουντεσλίγκα), ο οποίος ουσιαστικά είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου με 416 γκολ σε 518 παιχνίδια, όλα με τα χρώματα του Αμβούργου από το 1953 μέχρι το 1972. Ο Ζέελερ ήταν βραχύσωμος και είχε το ίδιο ύψος με τον Γκερντ Μίλερ και τον Μέσι: 169 εκατοστά. Μπορούσε όμως να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με κάθε τρόπο, ακόμα και με το πίσω μέρος του κεφαλιού του.

ΤΖΙΜΙ ΓΚΡΙΒΣ

Συνήθως λένε πως ο καλός ποδοσφαιριστής σκέφτεται πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. Ο Αγγλος Τζίμι Γκριβς ανήκε στις εξαιρέσεις, αφού, όπως έχει παραδεχτεί, δεν σκεφτόταν ποτέ όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Στα 516 παιχνίδια που αγωνίστηκε στο Νησί με τις Τσέλσι, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ από το 1957 μέχρι το 1971 πέτυχε 357 γκολ που τον καθιστούν πρώτο σκόρερ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κολλητός φίλος του Τζορτζ Μπεστ, κολύμπησε κι αυτός σε μια θάλασσα αλκοόλ. «Το μεγαλύτερο μου ίνδαλμα ήταν η Σμιρνόφ (βότκα). Οι σπουδαίοι αθλητές δεν σκέφτονται. Ο Μπεστ, ο Γκάτζα κι εγώ δεν χρειαζόταν να σκεφτούμε. Μόνο παίζαμε».

ΑΡΣΕΝΙΟ ΕΡΙΚΟ

Ενας άγνωστος παραγουανός ποδοσφαιριστής για τους ποδοσφαιρόφιλους της Γηραιάς Ηπείρου που όμως αποτέλεσε το ίνδαλμα του αείμνηστου Αλφρέδο ντι Στέφανο. Στη διάρκεια του Πολέμου του Τσάκο (ανάμεσα στην Παραγουάη και τη Βολιβία) ο Ερίκο συμμετείχε σε ομάδα του Ερυθρού Σταυρού που έδινε αγώνες στη Λατινική Αμερική συγκεντρώνοντας χρήματα για τα θύματα. Σε έναν απ’ αυτούς τους αγώνες τον εντόπισε η Ιντεπεντιέντε και τον ενέταξε στο ρόστερ της. Στα 325 παιχνίδια που αγωνίστηκε πέτυχε 293 γκολ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου (ίδιο αριθμό τερμάτων έχει πετύχει και ο Ανχελ Λαμπρούνα αλλά σε περισσότερους αγώνες).

«ΝΤΙΝΑΜΙΤΕ»

Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ στη Βραζιλία; Σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν πως δεν είναι ο Πελέ (έχει πετύχει 1.284 γκολ στην καριέρα του) αλλά ο Κάρλος Ρομπέρτο ντε Ολιβέιρα, γνωστός και ως Ντιναμίτε. Το επίσημο πρωτάθλημα της Βραζιλίας ξεκίνησε το 1971 και στο διάστημα μέχρι το 1993 ο Ντιναμίτε έβαλε φουρνέλο στα αντίπαλα δίχτυα 198 φορές με τα χρώματα των Βάσκο ντα Γκάμα, Πορτουγκέζα και Κάμπο Γκράντε.