Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, οι ιταλικές Aρχές διέσωσαν 2.350 μετανάστες από τη Μεσόγειο, απόδειξη ότι το τέλος του καλοκαιριού και η αναστολή της επιχείρησης Mare Nostrum δεν αποθαρρύνουν τους απελπισμένους από χώρες της Αφρικής να δοκιμάσουν το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Είναι προφανές ότι αυτό θα συνεχιστεί. Πάντα παρατηρούμε μια μείωση όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι καλές, όμως αμέσως μόλις βελτιωθούν οι μετανάστες αναχωρούν μαζικά» σχολίασε ο Μάρτιν Σουέρεμπ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Μάλτας, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ που βοηθά μετανάστες.

«Μέχρι τον Φεβρουάριο, αντί να έχουμε ένα ή δύο πλοιάρια κάθε φορά, ενδέχεται να φτάνουν τα 12 ή 15» πρόσθεσε, εκφράζοντας φόβους ότι ενδέχεται να επαναληφθούν τραγωδίες όπως αυτή στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, το 2013.

Από το καλοκαίρι του 2013 η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα μαζικών αφίξεων μεταναστών: σχεδόν 8.000 το πρώτο εξάμηνο του 2013 και 35.000 το δεύτερο.

Το 2014 κατά το πρώτο εξάμηνο έφτασαν στη χώρα 65.000 μετανάστες, ενώ συνολικά τη φετινή χρονιά αναμένονται 150.000 αφίξεις, δηλαδή 400 άνθρωποι ημερησίως.

H Mare Nostrum έδωσε τη θέση της στην «Τρίτων», το μηνιαίο κόστος της οποίας φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από 21 κράτη-μέλη.

Αρκετές ΜΚΟ, -περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών χωρίς Σύνορα- ζήτησαν από τις ιταλικές Αρχές να μην τερματίσουν την Mare Nostrum.

«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν σοβαρά για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, διότι η επιχείρηση Τρίτων δεν θα έχει εντολή να διεξάγει αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα και θα αποτελεί μερική λύση στο πρόβλημα» αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της επιχείρησης Τρίτων, κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού της Mare Nostrum, ενώ εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται «να φτάνει ως τα διεθνή ύδατα όπου τόσοι πολλοί πεθαίνουν, αλλά θα επικεντρώνεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από