Επεκτείνεται το κύμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, που ξεκίνησε από την Κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι καταλήψεις γίνονται με αφορμή την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα που τους αφορούν (καταλήψεις, αποχές κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.

Φοιτητές καταγγέλλουν ότι η υιοθέτηση του μέτρου που προτείνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης θα οδηγήσει στην ουσία στην κατάργηση των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.

Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη της κοσμητείας των Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης η γενική συνέλευση της Νομικής αποφάσισε κατάληψη της Σχολής έως την Παρασκευή.

Παράλληλα, σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενταση σημειώθηκε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου διεκόπη συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών. Οι φοιτητές έχουν κάνει κατάληψη της Πρυτανείας του Ιδρύματος.

Ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν να τοποθετηθούν τα μέλη της Συγκλήτου επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο.

Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Ανακοίνωση για την κατάληψη από την πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τις υπογραφές του πρύτανη Γιάννη Γκόλια και των καθηγητών Δ. Παπαντώνη, Σ. Μαυράκου και Α. Σιόλα. Σε αυτήν εξιστορείται πώς το πρωινό περιστατικό εξελίχθηκε σε «αυθαίρετη κατάληψη», «επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτηµα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».

Για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του ΕΜΠ, φέρεται διατεθειμένος να κάνει προσπάθεια να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους απέναντι στην κατάληψη που βρίσκεται εν εξελίξει.

Ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης δήλωσε στο «Βήμα» ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αλληλοκατηγορίες παρατάξεων

Την ίδια ώρα, η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών, που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».

«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με «δημοκρατικές» μπουνιές, «δημοκρατικές» κλωτσιές και «δημοκρατικές» φτυσιές, φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και, θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους, μας απώθησαν βίαια έξω από αυτήν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε την Τετάρτη, βίντεο στο οποίο φοιτητής ακούγεται να απωθεί βίαια και να ασκεί παράλληλα και λεκτική βία σε φοιτήτρια για να την αναγκάσει να αποχωρήσει από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν.