Παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Αυστραλίας, η συνάντηση του G20 που έγινε στο Μπρίσμπεϊν θα μείνει στην Ιστορία περισσότερο για τους θεατρινισμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν παρά για την πρόοδο στην εξεύρεση λύσης ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.

Το G20 κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα κατά της φοροαποφυγής ή της διαφθοράς. Επίσης οι ηγέτες έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την υιοθέτηση ορισμένων αναπτυξιακών πολιτικών καθώς προσφέρθηκαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι όλα αυτά δεν αναμένεται να οδηγήσουν στην πρόοδο που πρέπει να γίνει για να υπάρξει η αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης που χρειάζονται οι χώρες του G20.

Η συνάντηση του G20 και η συνάντηση για την Οικονομική Συνεργασία των Χωρών Ασίας – Ειρηνικού (APEC) έδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν διμερείς παρά πολυμελείς συμφωνίες.

Η πιο σημαντική επιτυχία της προηγούμενης εβδομάδας προήλθε από διμερείς συνομιλίες. Η συμφωνία Κίνας και ΗΠΑ ειδικά για την κλιματική αλλαγή ήταν το αποτέλεσμα παραδοσιακών διμερών διαπραγματεύσεων που έγιναν χωριστά από άλλες πολυμελείς συναντήσεις. Η συμφωνία αυτή έδειξε το πώς τα κοινά συμφέροντα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις. Σήμερα οι πολυμελείς συναντήσεις παρέχουν στους ηγέτες πολύτιμη κάλυψη για την πραγματοποίηση διμερών συνομιλιών, χωρίς όλες τις προσδοκίες και τις πιέσεις που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά τέτοιες συναντήσεις. Εχουν περάσει οι ημέρες που υπήρχε συνεργασία πολλών χωρών για την αντιμετώπιση προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είχε γίνει στη συνάντηση του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2009.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.