Υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη έως τώρα ιδιωτικοποίηση που έχει ολοκληρώσει το Ταμείο.

Η Lamda Development του ομίλου Λάτση στηριζόμενη σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου, αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δισ. ευρώ τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού – ύδρευσης κ.α.).Συνολικά θα επενδυθούν πάνω από 7 δισ. ευρώ εντός 15ετίας.

Από σήμερα αρχίζει αγώνας δρόμου για το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες ώστε σε δύο χρόνια από σήμερα να μπουν στην έκταση οι πρώτες μπουλντόζες.

Σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν πάνω από 30.000 άτομα ενώ το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του αναφέρει πως η επένδυση θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%. Το Δημόσιο θα έχει συμμετοχή 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή.

Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, θεματικών πάρκων, μουσείων τέχνης και πολιτισμού, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, κέντρων υγείας και ευεξίας, χώρων αθλητισμού και αναψυχής, τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού κόμβου καθώς και την πλήρη αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου.