Πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς τη Γερμανία και ολόκληρη την ευρωζώνη για υιοθέτηση περισσότερων αναπτυξιακών μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα ώστε να μη χαθεί μία ολόκληρη δεκαετία, λέγοντας ότι τα μέτρα ρευστότητας που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι αρκετά από μόνα τους.

Από την πλευρά της, η ομάδα των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να απελευθερώσει τις δυνάμεις των αγορών για να τονωθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Οι πέντε σοφοί θεωρούν ότι η υιοθέτηση ελάχιστου μισθού και η αύξηση των κοινωνικών παροχών θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Οι τρέχουσες πολιτικές στην Ευρώπη δεν έχουν πετύχει τον κοινό στόχο που έχουν θέσει οι χώρες του G20 για την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης», ανέφερε ο Λιου σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ενόψει ομιλίας του στο Σιάτλ.

«Χρειάζεται να δράσουν με αποφασιστικότητα οι εθνικές Αρχές και οι άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί για να μειωθεί ο κίνδυνος να βυθιστεί η ήπειρος σε βαθιά ύφεση. Ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει μια χαμένη ευρωπαϊκή δεκαετία».

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ G20. Τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης θα δεχθούν νέες πιέσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. «Η ΕΚΤ έχει λάβει δραστικά νομισματικά μέτρα για να στηρίξει την οικονομία. Οπως όμως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία, τα μέτρα αυτά από μόνα τους δεν έχουν αποδειχθεί επαρκή για να αποκαταστήσουν την υγιή ανάπτυξη» ανέφερε ο Λιου. Οι πέντε σοφοί της Μέρκελ ήλθαν να προστεθούν σε άλλους ανεξάρτητους οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ καθυστερεί την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός από μόνος του δεν μπορεί να διασφαλίσει τα δημόσια οικονομικά, επειδή ο μέσος όρος της ηλικίας του πληθυσμού συνεχώς μεγαλώνει. Στην ετήσια έκθεσή τους οι οικονομικοί σύμβουλοι της Μέρκελ υποβάθμισαν τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος από 1,9% σε 1,2%. Η ανάπτυξη το 2015 αναμένεται να μειωθεί στο 1%, αναφέρει ακόμη η έκθεση. Η Μέρκελ από την πλευρά της αμφισβήτησε την ανάλυση που παρουσιάζεται στην έκθεση ότι η επιβολή ελάχιστου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2015 έχει ήδη αρχίσει να βαραίνει την οικονομία.

© Bloomberg News