Ετοιμες για την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια αμέσως μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος είναι οι τράπεζες δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντησή του –και των άλλων τριών επικεφαλής των συστημικών τραπεζών –με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα κόκκινα δάνεια ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και από πλευράς τραπεζιτών, εκτός του κ. Σάλλα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς και της Εurobank Χρήστος Μεγάλου.
Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να γίνει γρήγορα η εφαρμογή του νόμου, κάτι που «θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία». Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικώς είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του νόμου.

Εξάλλου ο επικεφαλής της Πειραιώς τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών» καθώς οι τράπεζες δεν θα ήθελαν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 100.000, των 50.000 και των 70.000 ευρώ. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, γιατί δεν έγινε (σ.σ. χθες στο Μαξίμου) καμιά συζήτηση για το θέμα δεν βλέπω να γίνεται».

Η ενίσχυση της ρευστότητας ήταν το άλλο μεγάλο θέμα της χθεσινής σύσκεψης. Την κυβέρνηση απασχολεί να πέσει χρήμα στην αγορά ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη, που σύμφωνα με το Μνημόνιο εκτιμάται στο 2,9% το 2015. Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, οι τραπεζίτες εξήγησαν στην κυβέρνηση ότι μετά την επιτυχή κατάληξη των stress test «είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο της ανάπτυξης του 2,5-3%».