Με ένα κλικ στην ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση από την οποία θα προκύπτει ότι ο οφειλέτης έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και με την ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν από μεθαύριο να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία.
Η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και απομένει πλέον μόνο η ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet, που αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη.

Με την απόφαση, ξεκαθαρίζουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής, τα χρέη τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν κατά περίπτωση σε 72 δόσεις (πάνω από 15.000 ευρώ) ή ακόμα και 100 δόσεις (κάτω από 15.000 ευρώ βασικής οφειλής), οι εξαιρέσεις αλλά και τα ευεργετήματα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Εισοδηματικά κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων δεν υπάρχουν. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών και να μην υπάρχει νομικό κώλυμα ρύθμισης οφειλών, όπως για παράδειγμα αν ο φορολογούμενος έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.
Αν ο φορολογούμενος δηλώσει ψευδώς ότι έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις και από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι χρωστά δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να υποβάλει τις δηλώσεις που εκκρεμούν και μετά να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Καθοριστικές είναι οι διατυπώσεις της απόφασης αναφορικά με τις οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν σε πολλές δόσεις –το πλήθος των οποίων οι ίδιοι αποφασίζουν –ακόμα και χρέη τα οποία δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Αρκεί να είναι βεβαιωμένα, έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος ο οποίος δεν θα πληρώσει, για παράδειγμα, στο τέλος Νοεμβρίου τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος θα μπορεί τον Δεκέμβριο να εντάξει στη ρύθμιση και αυτές τις οφειλές, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου ακινήτων έως τον Φεβρουάριο.

Ο δρόμος για ρύθμιση σε πολλές δόσεις είναι ανοιχτός διότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος έχουν βεβαιωθεί στο τέλος Ιουλίου και η απόφαση ορίζει ότι εντάσσεται υποχρεωτικά στη ρύθμιση «το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών».

ΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ. Επειτα από επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επίσης:
* Bεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,
* Bεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,
* Bεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.

Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ εκτός ρύθμισης μένουν «οφειλές η αποπληρωμή των οποίων έχει ρυθμιστεί έπειτα από συμφωνία με δικαστική απόφαση στο πλαίσιο του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στη συμφωνία, καθώς και οφειλές που σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις δεν δύνανται να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών».