Ένα βήμα πιο κοντά στον αποικισμό της σελήνης φαίνεται πως βρίσκεται η ανθρωπότητα μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA), ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός καταυλισμού στον δορυφόρο της Γης – και μάλιστα χάρη στην τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως πέρασαν 45 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο φεγγάρι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς του ESA, θα χρειαστούν άλλα 40 χρόνια έως ότου κατασκευαστούν οι πρώτες αποικίες.

Το εγχείρημα αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι οικονομικό και τεχνικό καθώς έχει να κάνει με τη μεταφορά υλικών στο διάστημα. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επιφάνεια του φεγγαριού, είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους κινδύνους – για τον άνθρωπο αλλά και για μία βάση – που έχουν να κάνουν με την πτώση μετεωριτών, την ηλιακή ακτινοβολία που δεν μπλοκάρεται από καμία ατμόσφαιρα και τις πολύ ακραίες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από – 150 βαθμούς Κελσίου έως 150 βαθμούς Κελσίου.

Το σχέδιο του ESA προβλέπει ότι η βάση μπορεί να αποτελείται από διαδοχικά οικήματα, τα οποία θα

μεταφέρονται σταδιακά στο φεγγάρι. Αυτά θα είναι φουσκωτά και θα αποκτούν το προκαθορισμένο σχήμα τους όπως ακριβώς ξεδιπλώνεται με ειδικό αέριο ένα αερόστατο. Το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φθάσει στο φεγγάρι, θα αφήσει στον κρατήρα Σάκλετον, την φουσκωτή βάση, την οποία οι αστροναύτες θα στερεώσουν στο έδαφος.

Στη συνέχεια, ένα ρομπότ που μοιάζει με μπουλντόζα, θα απορροφά τα τρίμματα του ρεγκολίθου – του πετρώματος που καλύπτει την επιφάνεια του φεγγαριού – θα τα ρευστοποιεί και με αυτά θα επικαλύπτει την επιφάνεια των φουσκωτών δόμων εξασφαλίζοντας την αντοχή τους απέναντι σε κάθε διαστημικό κίνδυνο.

Όπως φαίνεται εξάλλου και στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ESA, αυτά τα διαστημικά καταλύματα, θα επιτρέπουν σε αστροναύτες να μένουν εκεί και να πραγματοποιούν πειράματα ή άλλες εργασίες.