Πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει φέτος αυτή των ΗΠΑ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ΡΡΡ). Ομως αυτό απέχει από μια ολιστική απεικόνιση της θέσης της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Ακόμη και εάν το ΑΕΠ της Κίνας ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ, οι δύο οικονομίες είναι πολύ διαφορετικές. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας ανέρχεται σε μόλις 20% αυτού της Αμερικής και θα χρειαστεί χρόνια για να το φθάσει, εάν το φθάσει κάποτε.

Επιπλέον, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι Κινέζοι, μπορεί η Κίνα να ξεπέρασε το 2009 τη Γερμανία ως η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου με βάση τον όγκο αλλά δεν έχει αναδειχθεί ακόμη σε ισχυρή εξαγωγική χώρα λόγω των λίγων υπηρεσιών που πουλά και λόγω των προϊόντων χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας. Επίσης η Κίνα δεν έχει δυνατά παγκόσμια εμπορικά σήματα όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Τα μαζικά συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας δεν θα είναι αρκετά να αυξήσουν την ισχύ της, εκτός εάν οι Αρχές δημιουργήσουν μια βαθιά και ανοικτή αγορά ομολόγων με απελευθερωμένα επιτόκια και εύκολα ανταλλάξιμο νόμισμα.

Επίσης υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας. Η Κίνα βασίζεται στην αντιγραφή ξένων καινοτομιών για την τεχνολογική της πρόοδο. Την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος επιδεινώνεται, υπάρχει μαζική εσωτερική μετανάστευση, διαφθορά, μη επαρκές δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και χαλαρή επιβολή του νόμου. Ολα αυτά σημαίνουν ότι μόνο το ΑΕΠ δεν είναι αρκετό για να φανεί το πότε –και το εάν –η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε οικονομική δύναμη.

Ο Τζόζεφ Νάι είναι πρώην υφυπουργός Αμυνας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ