Οι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ στέλνουν στη Γερουσία τον πρώτο αφροαμερικανό που εκλέγεται στον Νότο μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 1865, σύμφωνα με προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Ο 49χρονος Ρεπουμπλικανός Τιμ Σκοτ πέτυχε ιστορική νίκη σε αυτή τη νότια πολιτεία των ΗΠΑ απ’ όπου είχε αρχίσει ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861.

Ο Σκοτ ήταν βέβαια γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013 όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει εκλεγεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, είναι ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέγεται στον Νότο, έπειτα από την περίοδο ανοικοδόμησης που ολοκληρώθηκε το 1877 με την αποχώρηση από τον Νότο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ο Σκοτ προερχόταν από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον προτού επιτύχει στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Είναι επί μακράν υποστηρικτής συντηρητικών θέσεων και η νίκη του αναμένεται να επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να διευρύνει την εκλογική του βάση πέραν των λευκών οπαδών του.

Αντίθετα η μαύρη ρεπουμπλικανή πολιτικός Μία Λοβ δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικών δικτύων. Η 38χρονη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Αϊτή, μορμόνα στο θρήσκευμα, ήταν υποψήφια στη Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, και σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα ήταν η πρώτη μαύρη ρεπουμπλικανή βουλευτής στο Κονγκρέσο.

Ήδη το 2012 η Μία Λοβ είχε χάσει την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για λιγότερες από 800 ψήφους.