Δύο οχήματα τύπου S.U.V. εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες παρέλαβε την Τετάρτη το Λιμενικό, σε τελετή παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Τα εν λόγω οχήματα επιτήρησης θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες του Σώματος και πρόκειται άμεσα να διατεθούν στις λιμενικές Αρχές της χώρας, με προτεραιότητα το ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιχειρησιακή ένταξή τους θα συμβάλλει στην ανανέωση του στόλου των χερσαίων μέσων του Λιμενικού και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, με στόχο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από ξηράς και την έγκαιρη αντιμετώπιση οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, όπως τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών.

Τα συγκεκριμένα κινητά συστήματα επιτήρησης είναι εγκατεστημένα σε συμβατικά οχήματα γενικής χρήσης τύπου S.U.V. Διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης, περιμετρικής κάλυψης και διαφορετικών κατευθύνσεων, καθώς και θερμική κάμερα για παρατήρηση ημέρα-νύχτα, που μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα, τόσο στους χειριστές, όσο και σε κεντρικό επίπεδο της Υπηρεσίας.

Επίσης, διαθέτουν σύστημα αυτόματου εντοπισμού-παρακολούθησης-αποτύπωσης στόχων σε ηλεκτρονικό χάρτη, αναγνώριση-καταγραφή αριθμών κυκλοφορίας κινούμενων και σταθμευμένων οχημάτων, καθώς και σύστημα AIS με δυνατότητα αποτύπωσης πλοίων στο χάρτη.

Η προμήθεια των δύο οχημάτων, συνολικού ύψους 491.894 ευρώ, έγινε κατόπιν δημόσιου τακτικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας και διεθνούς συμμετοχής και ολοκληρώθηκε μετά από έγκαιρη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, κατά 95%, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων.

«Σήμερα παραλαμβάνουμε δύο αυτοκίνητα τα οποία έχουν τη δυνατότητα με θερμικές κάμερες να παρακολουθούν από τις ακτές το τι συμβαίνει στο θαλάσσιο πεδίο. Είναι άλλος ένα σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός με τον οποίο το Λιμενικό Σώμα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός συνεχάρη τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού για τη συνδρομή τους στον πρόσφατο εντοπισμό ακόμα μιας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, των 230 κιλών κοκαΐνης στη Βούλα.

«Οι πρόσφατες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στην αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας των ναρκωτικών δείχνουν ότι έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο με πολύ καλά εκπαιδευμένα στελέχη, αλλά και με ένα άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές τις ασύμμετρες απειλές. Απειλές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας αλλά και με την προστασία της ζωής μας και τη ζωή των παιδιών μας. Εμείς δεν θα υποστείλουμε σε καμία περίπτωση τη σημαία της καταπολέμησης της οποιαδήποτε παραβατικότητας στη θάλασσα, στα λιμάνια και σε όλο το χώρο του Αιγαίου και του Ιονίου. Θέλω οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, παρά την κρίση. Να είναι σίγουροι ότι υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του καθενός στην ασφάλεια» σημείωσε ο υπουργός.