«Στόχος είναι να κλείσει (σ.σ. η συμφωνία με τους δανειστές) πριν από το τελευταίο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη διεξοδική συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «η συνεδρίαση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες έχει καθοριστική σημασία για την σκληρή και πολύ λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση».

Στόχος, όπως είπε, είναι «να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το Μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών που επιτρέπουν στη χώρα να αναπνεύσει και να μην κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών σε βάρος της».

Ερωτώμενος πότε θα επανέλθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε: «θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό. Οποτε χρειάζεται».

Αναφερόμενος στην προληπτική γραμμή στήριξης, ο κ. Βενιζέλος είπε: «πάντα την θέλαμε. Και αν έχετε προσέξει τις ομιλίες μου και ιδίως την ομιλία μου στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης, πάντα αναφερόμαστε στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ενσωματώνουν την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Αυτό το ήθελε η Ε.Ε. από το 2009, το αποφάσισε. Τώρα έχει αφομοιώσει την εμπειρία αυτή».

Τέλος, άφησε αιχμές για όσους «υπονομεύουν την προσπάθεια» που γίνεται, λέγοντας: «Η μικρότητα, ο κομματισμός, οι υστεροβουλίες, το κλίμα μέσα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μια διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα. Αλλά εις πείσμα όλων αυτών που αγωνίζονται να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν τη χώρα, εμείς θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε εντολή και θεσμική ευθύνη.

Σχολιάζοντας το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε: «Δεν βλέπω καμία διάθεση συναίνεσης για τίποτα. Ο ένας ζητάει εκλογές πριν από τη διαπραγμάτευση, ο άλλος δεν αποδέχεται οποιαδήποτε συμφωνία εξ ορισμού. Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, την ερχόμενη Δευτέρα. «Αν οι αρχηγοί θέλουν περαιτέρω ενημέρωση για τα εθνικά θέματα είναι καλοδεχούμενοι» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «ώστε να είναι μετά έτοιμοι για μια ουσιαστική πολιτικού περιεχομένου συζήτηση».

Σχετικά με το εάν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, έστω και για τα εθνικά θέματα, ο κ. Βενιζέλος – με αφορμή τις επικείμενες επισκέψεις στη Λευκωσία και στο Κάιρο – τόνισε ότι έχουν οικοδομηθεί πολιτικές με βάθος και συστηματικό τρόπο, «αλλά δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα που να καλούμαστε να λάβουμε».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πρέπει να πάψει την προσβολή του διεθνούς δικαίου και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από μια πολύ καλή ενημέρωση» συνέχισε «ας έρθουν τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα» είπε, για να προσθέσει ότι εάν θέλουν κι οι αρχηγοί των κομμάτων περαιτέρω ενημέρωση από το ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενοι να έρθουν να αποκτήσουν σε βάθος όλη την αναγκαία ενημέρωση, να πληροφορηθούν από τον ίδιο ως υπουργό Εξωτερικών και τις υπηρεσίες τι έχει συμβεί και τι γίνεται, ώστε να είναι μετά ουσιαστικού περιεχομένου οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση στη χώρα.

«Ας έχουμε λοιπόν ψυχραιμία, ηρεμία, ρυθμό και υπευθυνότητα» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι τους περιμένει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την Τρίτη στη διαρκή επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, όπου, όπως είπε, θα γίνει μια δημόσια συζήτηση και μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. «Η δεύτερη φάση, της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει και την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δεν χρειάζεται να λέγονται δημόσια» είπε.

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ελληνική ΑΟΖ, ανέφερε ότι για την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα η πολιτική μας είναι γνωστή, πολύπτυχη και επίμονη. Είπε ειδικότερα ότι «κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, την εκκρεμότητα εδώ και χρόνια με τη Λιβύη» και ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε έναν νόμο που δεν είχε η χώρα, τον νόμο 4001 του 2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης». «Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και οι πραγματικές εξελίξεις», τόνισε.

Χαρδούβελης: «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία»

«Η τρόικα θα επανέλθει κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.