Η Ουρουγουάη ξεκίνησε να εγγράφει σε επίσημους καταλόγους τα μέλη των Συλλόγων Καλλιεργητών Μαριχουάνας. Όλοι οι εγκεκριμένοι σύλλογοι με πάνω από 45 μέλη θα έχουν το δικαίωμα καλλιέργειας μέχρι και 99 φυτών ετησίως για χρήση των μελών τους.

Από τον περασμένο Αύγουστο έχει ήδη εγκριθεί η οικιακή καλλιέργεια μέχρι έξι δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης στο σπίτι.

Η Ουρουγουάη νομιμοποίησε την παραγωγή και πώληση κάνναβης τον Δεκέμβριο του 2013 και η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τις αρχές του 2015 θα ξεκινήσει η πώληση σε φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε μέλος έχει δικαίωμα να παράγει μέχρι 480 γραμμάρια αποξηραμένης ινδικής κάνναβης στο σπίτι κάθε χρόνο, ενώ τα χωράφια του καλλιεργητή δεν πρέπει να βρίσκονται σε ακτίνα 150 μέτρων από σχολεία, πανεπιστήμια ή κέντρα αποκατάστασης ναρκομανών.

Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει αποτελέσει ευαίσθητο θέμα στη Ουρουγουάη , όπου μάλιστα οι ψηφοφόροι θα καταφύγουν στις κάλπες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Νοεμβρίου. Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, πάντως, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις γιοα τη σχετική νομοθεσία, δηλώνοντας ότι θα την κάνουν πιο αυστηρή.

Η νομιμοποίηση είναι ιδέα του απερχόμενου προέδρου Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος υποστηρίζει πως αν το κράτος ελέγχει τη παραγωγή και τις πωλήσεις της κάνναβης, η χώρα θα αποδυνάμωνε το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ενώ θα υπήρχαν νέα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στην Ουρουγουάη υπάρχουν περίπου 150.000 τακτικοί χρήστες ινδικής κάνναβης.