Με άξονα τη διαπίστωση πως οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σκέπτονται για δύο, συντελεστές του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Εγκύους και Θηλάζουσες «ξεφύλλισαν» το έργο τους στη Θεσσαλονίκη.

Στην κατάμεστη από νέους υποψήφιους επιστήμονες στον τομέα της υγείας αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή διατροφή των εγκύων γυναικών και οι εισηγήσεις των ομιλητών προκάλεσαν δημιουργικό διάλογο. Η εκδήλωση ήταν η τρίτη της σειράς παρουσιάσεων του εργαλείου πρόληψης για τη σωστή διατροφή των Ελλήνων.

Πρόκειται για τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό που κυκλοφορεί σε οκτώ τόμους και διατίθεται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr. «Οι Οδηγοί δημιουργήθηκαν με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πλήρη ανασκόπηση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας των τελευταίων ετών. Μάλιστα, έχουν εγκριθεί από περίπου 40 έλληνες και ξένους καθηγητές πανεπιστημίων», τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου Αθηνά Λινού και δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την προσέλευση και τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

«Οι οδηγοί στηρίζονται σε εγγυημένες ερευνητικές πληροφορίες» πρόσθεσε. Εκ των συντελεστών των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, η ειδικός προαγωγής υγείας και ψυχολόγος του Ινστιτούτου Prolepsis Κωνσταντίνα Ζώτα παρατήρησε: «Ηταν πολύ θετικό στοιχείο η προσέλευση στην ημερίδα μελλοντικών λειτουργών υγείας. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί δεν αναφέρονται σε δίαιτα, αλλά σε συμβουλές διατροφής για όλους. Εγινε προσπάθεια να συλλέξουμε τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες προκειμένου οποιοσδήποτε, είτε απλός άνθρωπος είτε λειτουργός υγείας να βρει τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα διατροφής».

Αναπτύσσοντας το θέμα του μητρικού θηλασμού η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας Φανή Πεχλιβάνη είπε: «Πρέπει να γίνουν πάρα πολλές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αποκτήσουμε ξανά πολιτισμό μητρικού θηλασμού. Φυσικά για να τα καταφέρουμε, τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν με κούκλες που τις ταΐζουν με μπιμπερό. Πρέπει να έχουν εικόνες μαμάδων που θηλάζουν. Δεν μπορούμε ξαφνικά να επιστρέψουμε από την τεχνητή διατροφή στον μητρικό θηλασμό».

Για άτομα άνω των 65 ετών. Εχουν προηγηθεί οι παρουσιάσεις του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για τον Γενικό Πληθυσμό και του Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα η παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.