Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος για τη διερεύνηση καταγγελίας αναφορικά με δάνεια που φέρεται ότι έλαβαν επιχειρηματίες και μέλη της Proton Bank, λίγο προτού αυτή «σπάσει» σε δύο κομμάτια και τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.

Η έρευνα διατάχθηκε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που υπογράφει επιτροπή μικρομετόχων – μικροομολογιούχων και η οποία επικεντρώνεται σε δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, που υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Όπως έγινε γνωστό, ο επιχειρηματίας έλαβε το δάνειο με διαδικασίες «εξπρές» λίγους μήνες πριν από την πτώχευση της τράπεζας, καταθέτοντας ως ενέχυρο μετοχές, η αξία των οποίων -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ και τα αδικήματα που θα διερευνηθούν είναι αυτά της απάτης σε βάρος τράπεζας, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Επίσης θα εξεταστούν όλες οι δανειακές συμβάσεις μεγάλων ποσών που έχουν ληφθεί το ίδιο διάστημα από τη συγκεκριμένη τράπεζα από επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.