Σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.

Συνελήφθησαν στην Αθήνα έξι Βούλγαροι. Πρόκειται για τρία μέλη της σπείρας, μία 30χρονη και δύο άνδρες ηλικίας 36 και 57 ετών, καθώς και για τρία άτομα-γονείς βρεφών, δύο γυναίκες ηλικίας 26 και 36 ετών κι έναν 33χρονο. Επίσης, αναζητούνται για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα ένας 62χρονος δικηγόρος και μία 55χρονη Βουλγάρα.

Οπως προέκυψε, τρία συλληφθέντα μέλη της σπείρας, από κοινού με τους δύο συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα. Αφού εντόπιζαν είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, γυναίκες βουλγαρικής καταγωγής που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, μεσολαβούσαν για την παράνομη υιοθεσία των βρεφών τους, έναντι χρηματικής αμοιβής από 3.000-10.000 ευρώ.

Τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους. Αλλα ήταν υπεύθυνα για τον εντοπισμό και τη μεταφορά γυναικών και ζευγαριών που θα έδιναν τα βρέφη τους προς υιοθεσία, ακόμα και γυναικών που θα δεχόντουσαν να τεκνοποιήσουν με σκοπό να δώσουν το μωρό για υιοθεσία έναντι χρηματικής αμοιβής. Αλλα είχαν αναλάβει τη φιλοξενία των γυναικών ή των οικογενειών των οποίων τα βρέφη έδιναν για υιοθεσία. Από την πλευρά του ο 62χρονος δικηγόρος ήταν υπεύθυνος για να ελέγχει τις μητέρες και τα βρέφη και να καλύπτει τα διαδικαστικά θέματα για τις παράνομες υιοθεσίες.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίαση της υπόθεσης σήμανε στις 14 Οκτωβρίου, όταν η 30χρονη και ο 36χρονος από τη Βουλγαρία παρέλαβαν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα από γυναίκα ομοεθνή τους ένα βρέφος, το οποίο παρέδωσαν σε άγνωστο ζευγάρι Ελλήνων.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κυψέλη, στο σπίτι όπου διέμενε η 26χρονη συλληφθείσα και παρέλαβαν και το δικό της βρέφος, για το οποίο είχαν συμφωνήσει να δοθεί προς υιοθεσία, αλλά εκεί συνελήφθησαν.

Οπως διαπιστώθηκε, την 26χρονη είχαν εντοπίσει στη Βουλγαρία ο 57χρονος και η 55χρονη και της πρότειναν να τεκνοποιήσει και να δώσει το μωρό της για υιοθεσία στην Ελλάδα έναντι χρηματικής αμοιβής 3.000 ευρώ.

Σε έρευνα στο σπίτι της 30χρονης και του 36χρονου στον Αγιο Παντελεήμονα, εντοπίστηκαν να φιλοξενούνται ο 33χρονος με την 36χρονη μαζί με ένα βρέφος, το οποίο είχε γεννήσει η γυναίκα μερικές ημέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και σκόπευε να δώσει για υιοθεσία, καθώς και ένα ακόμα ανήλικο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα διαβατήριο, ένα δελτίο ταυτότητας και μία άδεια οδήγησης τρίτου προσώπου που χρησιμοποιούσε ο 36χρονος συλληφθείς, βιβλιάριο καταθέσεων, έγγραφα σχετικά με υιοθεσίες και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, πέντε κινητά τηλέφωνα και 340 ευρώ.

Σε βάρος του 36χρονου συλληφθέντος εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Στα δύο νεογνά και στο ένα ανήλικο παρασχέθηκε ιατρική υποστήριξη και οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του κώδικα περί υιοθεσιών και του κώδικα περί μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.