Οπως ακριβώς δεν είναι ευχάριστο να παραμένει κάποιος διασωληνωμένος στην Εντατική, έτσι ακριβώς και η Ελλάδα επιθυμεί να απαγκιστρωθεί από το Μνημόνιο που μεταφράστηκε στο 240 δισ. ευρώ πακέτο βοήθειας για τη σωτηρία της οικονομίας της το 2010. Η αγορά ομολόγων ωστόσο επιμένει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται εντατική φροντίδα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καλπάζει και αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο 9%, από 6,5%. Αν και η κίνηση αυτή αντανακλά εν μέρει την τρέχουσα αναταραχή της διεθνούς αγοράς, εντούτοις το πρόβλημα υπήρχε πολύ πριν την παγκόσμια βουτιά των μετοχών.

Με την εκτίναξη των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, οι επενδυτές εξέφρασαν από κοινού την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χωρίς την υποστήριξη των διεθνών οργανισμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Πέραν της επιδείνωσης των οικονομικών της ευρωζώνης και των stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, την κατάσταση δεν βοηθά και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ακυρώσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις και να αθετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Τον Απρίλιο η Ελλάδα έκανε την πρώτη της «εμφάνιση» μετά το 2012 στις αγορές και δανείστηκε με απόδοση 4,95%. Με άλλα λόγια, τον Απρίλιο οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να δανείσουν την Ελλάδα αγοράζοντας πενταετή ομόλογα με τον όρο να πληρώσει 4,4% υψηλότερα απ’ ό,τι η Γερμανία. Σήμερα θα απαιτούσαν απόδοση γύρω στο 7%.

Το να χρηματοδοτείς τις ανάγκες σου όταν οι επενδυτές σού προσφέρουν χρήματα για μια δεκαετία με απόδοση 6% ή λιγότερο είναι ένα θέμα. Αλλά το να επιχειρείς να δανειστείς με επιτόκιο 9% δεν είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πολύ την «εκδίκηση» της αγοράς ομολόγων και πάση θυσία, όσο ενοχλητικό και αν είναι αυτό, να συνεχίσει να παίρνει τα φάρμακά της