«Οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση» για την αντιμετώπιση του Εμπολα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τη θέση του έλληνα υπουργού υποστήριξαν η Κύπρος και η Ιταλία.

Θέμα της συνάντησης ήταν ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού Εμπολα στην Ευρώπη.

Εμφαση δόθηκε στον έλεγχο (screening) των ταξιδιωτών που περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα, από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Εναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι η προσπάθεια ελέγχου των επιβατών αποδυναμώνεται εάν γίνεται μεμονωμένα, οι έλεγχοι ενδείκνυνται να γίνονται συντονισμένα, όπως τόνισε η γαλλίδα υπουργός που ανακοίνωσε το ίδιο μέτρο.

Οι εκπρόσωποι άλλων κρατών-μελών τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, και προέταξαν ένα ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα με την δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξαν, θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Παρέμβαση Βορίδη

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων για τον Εμπολα.

Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, όπως και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών.