Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα ζήτησαν τη Δευτέρα να υπάρξει «αυξημένη κινητοποίηση από τη διεθνή κοινότητα» για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού Εμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας οι δύο ηγέτες «ζήτησαν να υπάρξει ενισχυμένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και τις ενδιαφερόμενες χώρες», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κέντρων θεραπείας στις αφρικανικές χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία «εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει ελέγχους κατά την άφιξη πτήσεων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Παρίσι «θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Γουινέας να δημιουργηθούν νέα κέντρα αντιμετώπισης του Εμπολα, πέραν αυτού που βρίσκεται υπό ανέγερση στη Μασέντα στη δασική περιοχή της χώρας».

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν είχε επισημάνει, στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης το απόγευμα, ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο «να θεσπίσει ελέγχους κατά την άφιξη των άμεσων πτήσεων από το Κόνακρι».

Μέχρι στιγμής μόνο μία νοσοκόμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) έχει λάβει θεραπεία για τον ιό Εμπολα στη Γαλλία, αφού προσβλήθηκε στη Λιβερία, και πλέον έχει θεραπευτεί.

Παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα ελέγχου

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε σύνολο 7.400 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, κατά την οποία αμφότεροι συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για «την αποφασιστική αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Εμπολα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα ενημερώθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχετικά με την έρευνα που διεξήχθη σε σχέση με «την προφανή παραβίαση των πρωτοκόλλων ελέγχου των λοιμώξεων», σε νοσοκομείο του Ντάλας.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα αυτή θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα πρέπει να ενσωματωθούν στα μελλοντικά σχέδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να δοθούν σε νοσοκομεία και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε εθνικό επίπεδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.